Policijski službenik uhićen zbog odavanja tajni i prodaje oružja

Policijski službenik uhićen zbog odavanja tajni i prodaje oružja

Foto: Policijska uprava osječko-baranjska

Zbog sumnje u odavanje službene tajne, posjedovanje i prodaju vatrenog oružja djelatnici osječke službe PNUSKOK-a priveli su službenika osječko-baranjske policije, izvijestilo je Ravnateljstvo policije. Sudac istrage odredio mu je jednomjesečni pritvor.

Kriminalističkim istraživanjem potvrđena je sumnja da je osumnjičeni policajac krajem listopada 2019. godine 48-godišnjaku neovlašteno predao podatke iz službenih predmeta, koji su mu kao policijskom službeniku bili dostupni, a koji su zakonskim propisima klasificirani kao službena tajna.
Nadalje, sumnja se da je na adresi svojeg prebivališta neovlašteno posjedovao dijelove vatrenog oružja te veću količinu streljiva čije je posjedovanje građanima zabranjeno, kao i vatreno oružje s optikom.   
 Osnovano se sumnja i da je krajem travnja 2019. godine, radi stjecanja protupravne imovinske koristi, neovlašteno prodao najmanje jedan  prigušivač 69-godišnjaku u Osijeku, za novčani iznos od najmanje 200 eura te da je četiri mjeseca kasnije u Satnici Đakovačkoj neovlašteno prodao kratko vatreno oružje 48-godišnjaku s tog područja, i to za novčani iznos od najmanje tri tisuće kuna.  Tereti ga se da je u Levanjskoj Varoši, za novčani iznos od najmanje 300 kuna, neovlašteno posredovao u kupoprodaji poluautomatskog oružja između 24-godišnjaka i 42-godišnjaka te tako 42-godišnjaku omogućio neovlašteno posjedovanje vatrenog oružja.
Tijekom istraživanja provedene su pretrage osumnjičenikove doma drugih prostorija, a tom prilikom je, uz ostao, oduzeto  oko 130 komada streljiva različitih kalibara, dva spremnika za dvije vrste automatskog oružja te jedno vatreno oružje s optikom.
"Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni policijski službenik je predan pritvorskom nadzorniku te je kazneno prijavljen osječkom Općinskom državnom odvjetništvu", stoji u priopćenju iz policije.
Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor
Sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor 38-godišnjem policajcu, kojeg tužiteljstvo sumnjiči za odavanje službene tajne te posjedovanje i prodaju vatrenog oružja. Sa suda su u petak priopćili da je sudac istrage nakon provedenog ročišta utvrdio kako je iz kaznenih prijava utvrđena bojazan da bi osumnjičeni na slobodi mogao utjecati na svjedoke, odnosno kupce oružja, te ponoviti kazneno djelo.