Poljoprivrednici na Danu polja uljane repice 2017.

Poljoprivrednici na Danu polja uljane repice 2017. Poljoprivrednici na Danu polja uljane repice 2017.

Tvornica ulja Čepin i osječko Žito spremni su za otkup cjelokupnog hrvatskog uroda te uljarice, čija bi žetva trebala početi za dva tjedna .

Josip Bičvić, član Uprave Žita i predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin rekao je kako se pokazala potreba da se uz već tradicionalni Dan suncokreta ove godine organizira i prvi Dan uljane repice. Riječ je o manifestaciji koja uz stručni dio i nove trendove donosi druženje i zanimljive te nadasve korisne informacije za sve sudionike.   

"Imamo razloga za zadovoljstvo kad govorimo o kvaliteti uljane repice te očekivanom prinosu. Sa stajališta Tvornice ulja Čepin, kao jedinog prerađivača uljane repice, uložili smo posljednjih nekoliko godina velike napore da se površine pod tom kulturom povećaju i ove godine smo napokon došli na realne površine od 40.000 do 45.000 hektara, što je povećanje od gotovo 50 posto u odnosu na prošlu godinu. Nismo mi "jedini krivci" za to. Proizvođači su prepoznali trend stabilnih prinosa i dobrih cijena posljednjih godina pa možemo reći da je to trenutačno jedna od najdohodovnijih kultura, na kojoj se može najviše zaraditi. Nadam se da ćemo minimalno na ovim razinama i ostati u Hrvatskoj koja zaista ima potencijala za to. Repica je tražena i već se sada može reći da gotovo cijeli ovogodišnji urod ima sigurnog kupca. Tvornica ulja Čepin s novim kapacitetima nakon investicija ima mogućnost otkupiti i preraditi 150.000 tona uljarica. Mi smo tu fleksibilni i odnos uljane repice i suncokreta može biti pola pola, a može biti do razine 100.000 t jedne i 50.000 t druge kulture - u kojem god omjeru. Rekao bih da ako nam se ponudi cjelokupna količina, otkupit ćemo ju. Naravno, mi nismo jedini-veliko je zanimanje i otkupljivača iz Austrije, Italije i Njemačke, tako da će jedan dio sigurno ići u izvoz, no nadamo se da ćemo upravo mi otkupiti 70-80 posto ovogodišnjeg uroda. Cijena uljane repice vrlo je transparentna i određuje se po dva parametra: to je cijena na  burzi MATIFU ili EURONEX-tu i po njima se formira otkupna cijena u okruženju, tako da nema teorijske mogućnosti da Žito, odnosno Tvornica ulja Čepin otkupi 70 posto uroda i da plati nižu cijenu uroda, nego što je plaćaju stranci. Mi ćemo dakle platiti cijenu koju nude otkupljivači iz inozemstva, jer inače znamo da će roba otići van i da nećemo do nje doći. Druga je stvar je li netko u siječnju, veljači ili ožujku ugovarao proizvodnju i kalkulirao. Za 15-tak do 20-tak dana mi ćemo sigurno ponuditi odgovarajuću cijenu", rekao je Bičvić.  

Bičvić je odgovorio i na pitanje zašto se u nas cijena uljane repice ne zna prije žetve: "U svakom trenutku koji god proizvođač želi ugovoriti proizvodnju i prodati svoj urod, on to može napraviti i mi smo u mogućnosti dati fiksnu cijenu, potpisati ugovor i jamčiti otkup. No činjenica je i da proizvođači nisu naviknuti na takav način rada i svi se nadaju dobroj cijeni u samoj žetvi".    

Rekao je i kako se sedam dana prije početka žetve formira ona javna i službena cijena. Uvjeti za otkup su nepromijenjeni u odnosu na prošlu godinu, čepinska je uljara prošle godine značajno smanjila troškove i sušenja i čišćenja silosa-oni su minimalizirani te kažu kako imaju najniže troškove u odnosu na sve otkupljivače koji se neće mijenjati ni ove godine, rekao je Bičvić i pojasnio da su parametri kvalitete kod uljarica uljnost, vlaga i primjese.

Uljana repica na polju izgleda sjajno, no zasada je teško procijeniti moguće prinose s obzirom na broj sklopova. Ovo bi mogla biti prosječna godina, slabija od prošle, no s prinosima između 2,5-3 tone, zaključio je Bičvić.

A Juraj Klarić, viši stružni savjetnik u Savjetodavnoj Službi Osječko-baranjske županije i voditelj pokusa na uljanoj repici kaže da je gledajući po papirima ovo bila prosječna godina. Dodaje međutim kako ovo u praksi ni po temperaturama ni po oborinama nije prosječna, nego više ekstremna godina. Bilo je i jako niskih i jako visokih temperatura, bilo je tu i suše i razdoblja kada su-nakon topljenja snijega-neke površine i plivale. Što se tiče tehnologije bila je ovo također zahtjevna godina od same sjetve do ostvarivanja sklopova. Bilo je od početka problema i sa štetnicima-na početku s buhačima, a kasnije u proljeće s repičinim sjajnikom. Ipak oni proizvođači koji su sve odradili po preporuci struke mogu očekivati dobre prinose.

Antun Vrakić iz Brodsko-posavske županije kaže da se od poljoprivrede može živjeti, no uz puno rada i pameti. Poljoprivrednici maksimalno moraju koristiti europske fondove i prihvaćati Europsku uniju kao svoju državu. Ako smo organizirani, mogli bismo reći da se krećemo u pozitivnom smjeru, dodao je. Mi poljoprivrednici proizvodimo profitabilan proizvod, a jedan od takvih je zasigurno uljana repica. Usporedio ju je s pšenicom, čija proizvodnja iz godine u godinu pada i koja nije dohodovna. Mi želimo profitabilnu proizvodnju, koja će pokriti naše troškove i gdje ćemo ostvariti određenu dobit. Uljana je repica uljarica koja ima cijenu na svjetskoj razini i nju će platiti i domaći otkupljivači. Danas poljoprivrednik mora biti maksimalno angažiran i pratiti sve uvjete i situacije na polju. Ulaganja mora biti, nema uštede u ostvarenju rekordnog prinosa. Samo kvalitetan proizvod i rekordan prinos opravdavaju ulaganja, poručio je Vrakić.

Josip Bičvić, član Uprave Žita

Juraj Klarić, viši stručni savjetnik u Savjetodavnoj službi Osječko baranjske županije i voditelj pokusa na uljanoj repici

Poljoprivrednik iz Brodsko-posavske županije i čelnik HPK te županije Antun Vrakić