Ponosni na zelenu zastavu ispred vrtića

Ponosni na zelenu zastavu ispred vrtića Ponosni na zelenu zastavu ispred vrtića

Foto: Sanja Berak

Osječkom Dječjem vrtiću Mak obnovljen je status Međunarodne eko škole/vrtića pod nazivom „Priroda i mi“. Ispred njihovog vrtića peti puta od 2008. podignuta je i Zelena zastava, čime su stekli srebrni status. :

Da bi ponovno mogli na ulazu u vrtić postaviti Zelenu zastavu morali su dokazati da su u provedbi programa otišli korak dalje. "Ekološka načela integrirana su u cijeli program vrtića, tako da djeca stječu navike za cijeli život. Nerijetko nam roditelji kažu kako ih upozoravaju ako, primjerice, ne odvajaju otpad", kaže odgojiteljica Slavica Jović. Već je postalo poznato da se u tom osječkom vrtiću u radu s djecom koristi otpadni materijal, a sustavno kompostiranje i recikliranje malih Makovaca postalo je ogledni primjer za brojne škole, fakultete i zainteresirane ustanove.
Međunarodni program eko-škole razvila je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Founadtion for Environmental Education – FEE) kao odgovor na UN-ovu konferenciju 1992. godine. Program se službeno počeo provoditi od 1994. godine u Danskoj, Njemačkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji, a danas se eko-škole/eko-vrtići provode u više od 50 država svijeta koje povezuju više od 40 000 školskih i predškolskih ustanova. U Hrvatskoj se provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa i Agencijom za odgoj i obrazovanje, a cilj programa je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog rada i svakodnevni život djece, njihovih roditelja i djelatnika vrtića. 
"Ovaj je program trajan proces pomoću kojeg gradimo ekološku osjetljivost kod djece s ciljem usvajanja pozitivnih vještina i stavova čuvanja prirode, njenih bogatstava i ljepote te da na temelju toga i mi odrasli možemo podosta naučiti", istaknuo je podižući zastavu zajedno s predškolcima zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham.

Razgovor sa Slavicom Jović, odgojiteljicom u vrtiću Mak