Posađene klonirane sadnice Gupčeve lipe i hrasta lužnjaka iz Siska

Posađene klonirane sadnice Gupčeve lipe i hrasta lužnjaka iz Siska Posađene klonirane sadnice Gupčeve lipe i hrasta lužnjaka iz Siska
foto Vedran Drabek foto Vedran Drabek
foto Vedran Drabek foto Vedran Drabek
foto Vedran Drabek foto Vedran Drabek
foto Vedran Drabek foto Vedran Drabek
foto Vedran Drabek foto Vedran Drabek
foto Vedran Drabek foto Vedran Drabek

foto Vedran Drabek

U sklopu 1. Hrvatskog stručnog skupa o urbanom šumarstvu, koji će se u Osijeku održati 15. studenoga, studenti zagrebačkog Šumarskog fakulteta u četvrtak su održali terensku nastavu, u sklopu koje su na području Osijeka posadili nekoliko stabala.

Na osječkom Trgu Ljudevita Gaja, posadili su certificiranu velelisnu lipu - klon Gupčeve lipe iz Donje Stubice, a na Trgu Bana Josipa Jelačića certificiranu sadnicu hrasta lužnjaka, klona hrasta Julijusa iz Siska. Zagrebačkim studentima u sadnji su im se priključili poznati osječki sportaši veslač David Šain i gimnastičar Robert Seligman.

73304578_1206208939574650_3327712176717692928_n.jpg Profesor zagrebačkog Šumarskog fakulteta Ivica Tikvić rekao je da su organizacijom terenske nastave na simboličan način htjeli pokazati kako se urbani šumari bave podizanjem zelenila na urbanim površinama, skupa sa svima drugima koji to planiraju i financiraju i održavaju: "Sadnica velelisne lipe potječe od Gupčeve lipe iz Donje Stubice, koja je stara oko 300 godina, i po dimenzijama je najveća u Hrvatskoj, a stručnjaci iz Šumarskog instituta u Jastrebarskom su kloniranjem i razmnožavanjem starog stabla stvorili nove sadnice, koje se nastoje proširiti po cijeloj Hrvatskoj", istaknuo je. "Posadit ćemo i sadnicu hrasta lužnjaka dobivenu od najvećeg primjerka hrasta lužnjaka u Hrvatskoj, koje je također izdržalo 300 godina, pa se pretpostavlja da će i njegov potomak moći dugovječno rasti. Želimo pokazati da su se u uređenju urbanog zelenila napraviti pomaci i da studenti to uče na praktičan način", dodao je prof.  Tikvić.

Skup o urbanom šumarstvu održat će se sutra u Osijeku u organizaciji predstavnika Šumarskoga fakulteta, Hrvatskih šuma, osječko-baranjskih županijskih i osječkih gradskih vlasti, te šumarskih tvrtki, institucija i udruga iz Hrvatske. Na skupu će stručnjaci predstaviti tvrtke, obrte, institucije, ustanove i udruge iz područja urbanoga šumarstva. Raspravljat će i o stanju u razvoju urbanoga šumarstva u Hrvatskoj i urbanom šumarstvu u Europi i svijetu.