Posebno zanimanje za gospodarske projekte

Posebno zanimanje za gospodarske projekte Posebno zanimanje za gospodarske projekte
Foto: Branimir Bošnjak Foto: Branimir Bošnjak
Foto: Branimir Bošnjak Foto: Branimir Bošnjak
Foto: Branimir Bošnjak Foto: Branimir Bošnjak
Foto: Branimir Bošnjak Foto: Branimir Bošnjak

Foto: Branimir Bošnjak

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je u utorak svoj ured preselila u Požegu, danas obilazi nekoliko lokalnih tvornica, a uvjerila se i u uvjete požeške Kaznionice, u kojoj zatvorske kazne služe žene i maloljetnici.

Predsjednica je posjetila i Opću županijsku bolnicu, a u Osnovnoj školi Dragutina Lermana u Brestovcu nastavit će projekt "Hrvatska čita".
Color Emajl je 1984. bio obrt, a danas ima šest tvrtki kćeri, a svoju podružnicu ima i u Njemačkoj, kako bi što bolje i na tom tržištu plasirala svoje proizvode. Vlasnik Color Grupe Goran Šutalo upoznao je predsjednicu s proizvodnjom kamina, koje uspješno izvozi. Ulaganja su stalna, tako da je početkom godine otvorena i tvornica u Velikoj, istaknuo je Šutalo.
Predsjednica je za svog boravka u Požegi rekla kako ju zanima sve, da ju zanimaju ljudi, kako žive, kako rade, ali prije svega zanima ju gospodarstvo i gospodarski projekti. To je i pokazala današnjim programom – uz Color Emajl, posjetit će i drvoprerađivačku tvrtku Spin Valis te Zvečevo.
U obilasku bolnice, Predsjednica je naglasila kako joj je kao majci dvoje djece vrlo važan odjel ginekologije i rodilišta, stoga je te odjele i posjetila. Naglasila je kako je važno proces poroda učiniti što veselijim, radosnijim i prirodnijim. "Važno je majkama što više pomoći u onim danima nakon poroda te humanizirati porod što je više moguće. Naša rodilišta treba što više otvoriti posjetama jer bebe su danas čvršće", naglasila je Grabar Kitarović. Statistika rođenih beba u Požegi je poražavajuća - prošle je godine u toj bolnici rođeno tek 500 beba, što je daleko ispod poroda s početka šezdesetih prošloga stoljeća. "1961. godine bilo je 686 poroda", izvijestio je ravnatelj Opće županijske bolnice Željko Glavić. 
Predsjednica smatra kako je to posljedica velikog odljeva mladih ljudi, ali i financijskih mogućnosti, jer se sve više ljudi upravo zbog manjka novca odlučuje za manje djece. "U obilasku Kaznionice i bolnice shvatila sam da se vidi napredak, ali i potreba za ulaganjem u ljude. Činjenica da sve veći broj liječnika odlazi raditi u inozemstvo govori nam da moramo učiniti sve kako bi stvorili bolje uvjete za liječnike, medicinsko osoblje i pacijente", istaknula je predsjednica.