Potpisan Sporazum u partnerstvu projekta Županija prijatelj djece

Potpisan Sporazum u partnerstvu projekta Županija prijatelj djece Potpisan Sporazum u partnerstvu projekta Županija prijatelj djece

Foto: Stjepan Filipović

Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta "Osječko baranjska županija - prijatelj djece" potpisali su danas u Osijeku predstavnici Županije i Saveza društava Naša djeca .

Postoji program koji se treba ispuniti da bi Županija postala prijatelj djece. Projekt je počeo 2015. godine potpisivanjem Sporazuma s Hrvatskom zajednicom županija, a onda je trebalo dosta vremena kako bi se sve uobličilo u priču, rekla je predsjednica središnjeg koordinacijskog odbora akcije gradovi i općine prijatelji djece i Saveza društava Naša djeca Hrvatske Aida Salihagić - Kadić. Postoji program što sve županija treba napraviti da bi postala prijatelj djece. Jedan od ciljeva jest potaknuti gradove i općine u pojedinoj županiji da sudjeluju u akcija te da i one postaju lokalne zajednice po mjeri djece. Između ostaloga potrebo je da najmanje polovica gradova i općina u županiji sudjeluje u akciji a jedna trećina treba nositi počasni naziv prijatelja djece. Prve takve županije dobili smo u svibnju i to su bile Primorsko - goranska i Krapinsko - zagorska županija, a sad očekujemo da će ubrzanim koracima da će Osječko - baranjska županija zadovoljiti sve kriterije i tako postati Županija prijatelj djece.
U akciju je uključeno 118 gradova i općina, a 68 nose naziv prijatelja djece te od danas jedanaest županija. O djeci trebamo puno razgovarati, ali i unjih ulagati posebice u onim godinama kada su najosjetljivija, rekao je zamjenik župana Goran Ivanović te naglasio da će Osječko – baranjska županija u sljedećih 5 godina, u Projekt uložiti 12.500 kuna na godinu.