Potpisan ugovor za energetsku obnovu suda u Slavonskome Brodu

Potpisan ugovor za energetsku obnovu suda u Slavonskome Brodu

Sud u SB fotografija Sudačka mreža.hr

Ugovor o dodjeli nepovratnog novca za energetsku obnovu zgrade Općinskoga suda u Slavonskome Brodu, projekt vrijedan deset milijuna kuna, potpisali su ministar graditeljstva Predrag Štromar, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i direktor Fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš.

Zgrada Općinskoga suda u Slavonskome Brodu izgrađena je 1974. godine, a ova obnova bi trebala biti gotova u drugoj polovici 2020. Zgrada će biti certificirana u energetski razred B, a ušteda za grijanje bit 79,95 posto. Obnašateljica dužnosti predsjednika tog suda Jasna Krnić rekla je da će se među ostalim promijeniti stolarija te sustav grijanja i hlađenja. "Za sada je stanje takvo da u nekim sudnicama radijatori ne rade godinama, a klima-uređaji postoje u tri prostorije", rekla je Jasna Krnić. 

Ministarstvo pravosuđa u taj projekt ulaže pet milijuna kuna, a drugu polovicu sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. "Bit će to bolji uvjeti za građane Slavonskoga Broda i za naše suce. Posebno mi je drago za ovaj projekt jer se u Slavonskome Brodu dugo nije radilo na obnovi infrastrukture", istaknuo je ministar Bošnjaković. Ugovor za projekt energetske obnove zgrade suda u Slavonskome Brodu peti je takav ugovor vezan uz energetsku obnovu javnih zgrada u Hrvatskoj.
Ministar Bošnjaković najavio je u Slavonskome Brodu niz investicija u infrastrukturu sudova. U Dubrovniku će ulaganje obuhvatiti dogradnju cijelog kata kako bi sudske službe bile smještene na jednome mjestu. U Splitu bi Općinski sud trebao biti preseljen na novu lokaciju u središte grada, a prostor će prije biti potpuno obnovljen. Spajanje sudskih službi na jednome mjestu slijedi i u Šibeniku i Zadru. Zagreb će dobiti novu gruntovnicu, a nova zgrada gradi se i u Bjelovaru, najavio je ministar. Na listi prioriteta je i Općinski građanski sud u Zagrebu, za čiju planiranu novu zgradu, po ministrovim riječima, traje potraga za izvorom financiranja. Na listi planiranih projekata su i sudovi u Vinkovcima, Kutini i Varaždinu. "Kada to zaokružimo, onda smo letvicu digli jako visoko", istaknuo je Bošnjaković.
Potpredsjednik Vlade Štromar rekao je da su financijska sredstva koja su dodijeljena za taj projekt na natječaju bila u veljači, kada su pristigle i brojne prijave jedinica lokalne samouprave. "Od 2,3 milijarde kuna namijenjenih za energetsku učinkovitost (pet milijardi kuna ukupna vrijednost investicija) dosad smo rezervirali 80 posto. Zato smo od ministrice Žalac i premijera tražili da se izmijene operativni programi da ona sredstva koja neće moći biti iskorištena do 2020. godine budu prelivena u naše ministarstvo. Očekujemo oko 150 milijuna kuna za javne zgrade i 100 milijuna kuna za višestambene zgrade i obiteljske kuće. Natječaj za obiteljske kuće bit će sljedećeg ljeta", rekao je ministar Štromar.
Po njegovim riječima, analiza potencijala iskorištenja novca iz EU fondova trebala bi biti gotova do kraja godine.
Novinare je zanimao i tijek natječaja vezanog uz stambene kredite. Ministar Štromar kaže kako je dosad zaprimljeno više od 1150 zahtjeva. Natječaj je otvoren do 5. listopada. "Svi oni koji još traže kuće, stanove ili dobivaju građevinske dozvole imaju vremena, još mogu otići u banku", rekao je Štromar.
Vrijednost zahtjeva za energetskom obnovom javnih zgrada, po riječima direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravka Ponoša, prelazi milijardu kuna."Sredstva ostaju u Hrvatskoj i pomoći će domaćem gospodarstvu i podizanju društvenoga bruto proizvoda", istaknuo je Ponoš.