Potpisani ugovori s bankama za subvencioniranje stambenih kredita

Potpisani ugovori s bankama za subvencioniranje stambenih kredita

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Sljedeće srijede, 24. travnja, bit će objavljen javni poziv za korisnike projekta "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva" kojim Osječko- baranjska županija 10 godina sufinancira kamate na kredite za kupovinu nekretnine na području županije onima koji su ovdje i zaposleni.

Župan Ivan Anušić potpisao je ugovore sa sedam poslovnih banaka koje su ponudile kamate na stambene kredite od 2,49%. Kreditni je potencijal ove mjere je 50 milijuna kuna a župan očekuje da će projekt u suradnji s drugim jedinicama lokalne samouprave, bankama i poslodavcima nastaviti i ubuduće s obzirom da već postoji veliki interes. Županija će sufinancirati 1% kamate, već se pet jedinica lokalne samouprave koje će sufinancirati još 1% a pozvani su i poslodavci da se uključe te bi u slučaju da se odazovu i gospodarski subjekti, nekim  korisnicima krediti mogli biti beskamatni. Pozvane su i ostale općine i gradovi da se uključe u ovu demografsku i gospodarsku mjeru. Sufinancirat će se kamate na kredite do 500 tisuća kuna za kredite koji ne prelaze milijun kuna a subvencioniraju se kamate prvih 10 godina otplate kredita pod uvjetom da je minimalan rok otplate 15 godina.    

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović rekla je da je odjel otvoren za sve upite korisnika a na stranicama Županije te u bankama bit će dostupne sve potrebne izjave i obrasci. Mjera je to namijenjena onima koji nemaju nekretninu ili će postojeću nekretninu prodati i kupiti veću.