Potpisani ugovori za pročistač otpadnih voda u Osijeku

Potpisani ugovori za pročistač otpadnih voda u Osijeku

Ugovore o izgradnji pročistača otpadnih voda u Osijeku su potpisali predstavnici osječkog Vodovoda i izvođači radova, osječka "Gradnja"i francuski "Degremont".

Pročistač će se izgraditi u sklopu "Projekta Osijek", vrijednog više od 72 milijuna eura, a kojim će se poboljšati vodno-komunalna infrastruktura grada. "Projekt Osijek" će se sa 73 posto vrijednosti financirati iz europskih fondova, a kod Nemetina će se u sklopu njega izgraditi i pročistač otpadnih voda vrijedan 222 milijuna kuna. Kako je istaknuo direktor "Vodovoda" Ivan Jukić, Osijek će time dobiti sustav kakav imaju gotovo svi moderni europski gradovi: "Uređajem će Osijek dobiti sustav pročišćavanja otpadnih voda do 3. stupnja čistoće, dok je to sada tek na nekim osnovnim razinama. Time će se značajno poboljšati kvaliteta vode koja se izlijeva u rijeku Dravu."

Radove na izgradnji pročistača, koji je i najveća sastavnica "Projekta Osijek", izvodit će osječka "Gradnja" i francuski "Degremont", a o zahtjevnosti radova govorio je glavni direktor Gradnje Berislav Šmit: "Budući da se radovi izvode u blizini rijeke Drave, oni će biti iznimno zahtjevni. Odvijat će se na čak 165.000 četvornih metara prostora, tu će biti 12 objekata i upravljačka zgrada, a mora se kvalitetno napraviti i obaloutvrda. Već imamo nominirane kooperante sa našeg područja, a time ćemo doprinijeti i boljem razvoju gospodarstva u našemu gradu. Dio strojarskih radova će učiniti francuski "Degremont i nastojat ćemo prije roka završiti izgradnju".

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je kako realizacijom ovog velikog projekta Osijek potvrđuje da je u stanju funkcionirati po europskim pravilima, a francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz ocijenila je ovu investiciju primjerom europske solidarnosti, te izrazila zadovoljstvo zanimanjem francuskih ulagača za poslovanje u Hrvatskoj. Radovi na izgradnji pročistača počinju na proljeće iduće godine, a rok za igradnju je 810 dana.