Potpora sportašima s invaliditetom

Potpora sportašima s invaliditetom Potpora sportašima s invaliditetom

"Paraolimpijski školski dan i dvojna karijera sportaša" novi je projekta koji osječka privatna gimnazija Gaudeamus namjerava provesti uz pomoć novca iz fondova Europske unije te u suradnji s OŠ Bratoljuba Klaića iz Bizovca. .

U osječkoj gimnaziji Gaudeamus predstavljen je danas projekt "Paraolimpijski školski dan i dvojna karijera sportaša". Cilj mu je promocija paraolimpijskih sportova među mladima te uključivanje osoba s invaliditetom u različite sporske aktivnosti. Domaćin ovogodišnjeg Dana je Osnovna škola Bratoljuba Klaića iz Bizovca, koja je projekt sličnog sadržaja započela prije 5 godina. "Dan paraolimpijskog sporta u Bizovcu će biti održan 15. travnja ove godine, u sklopu prodlave Dana općine Bizovac", izjavio je ravnatelj OŠ Bratoljuba Klaića Ante Lovrinčević. Na predstavljanju je, osim njega, sudjelovao i naš paraolimpijac Ivan Sršić koji je nastupio na dvama Paraolimpijskim igrama u Ateni i Pekingu te na brojni drugim međunarodnim i hrvatskim natjecanjima u jahanju. Sršić je dodao kako je uz veliku potporu svojih roditelja uspio završiti osnovnu i srednju školu, iako je rođen s cerebralnom paralizom, a dokazao je da se upornim radom i odricanjem i osobe s invaliditetom mogu aktivno uključivati u razvoj sporta. Danas, nakon završene sportske karijere, radi kao vanjski suradnik bizovačke škole i dvaput na tjedan vodi radionicu šaha za učenike od 2. do 7. razreda. 

Dan paraolimpijskog sporta u Bizovcu samo je dio projekta koji je započet u gimnaziji Gaudeamus, ističe predsjednik školskog odbora Saša Šakić. U suradnji s hrvatskim paraolimpijskim i olimpijskim odborom te partnerima iz Europske unije do sredine svibnja izradit će poseban projekt i aplikaciju za osobe s invaliditetom koje se bave sportom, a žele ostati na tom području i kad im završi sportska karijera, kao treneri, suradnici, nutricionisti ili slično. Projekt je zamišljen kao potpora osobama s indaliditetom u njihovom usavršavanju i pripremi za tržište rada na kojem, kaže Šakić, i dalje postoji diskriminacija osoba sposebnim potrebama. Tako će, primjerice, korisnici nove aplikacije biti osposobljeni i za pripreme projekata koji se financiraju sredstvima iz europskih fondova. Gaudeamus je prepoznao potrebu da posebno stimulira učenike s invaliditetom za bavljenje sportom tako da je prošle godine prvi put izdvojio stipendiju za svog učenika, mladog Ivana Modrića koji se bavi karateom i postiže zavidne rezultate. 

Ravnatelj Gaudeamusa Ivica Zelić istaknuo je kako je cilj ovih projekata uključiti osobe s invaliditetom u različite aktivnosti u društvu među kojima su učenje, rad i sport te smanjiti koliko je god to moguće razlike i prepreke s kojima se bore ljudi koji su u nepovoljnom položaju. 

Dubravko Ižaković, glavni tajnik Zajednice športskih udruga Osječko-baranjske županije najavio je kako će od sljedeće godine biti organiziran i Dan paraolimpijskog sporta Osječko-baranjske županije kako bi se dala još jedna potpora osobama s invalidnošću za rekreativno ili profesionalno bavljenje različitim sportovima. 

U nastavku poslušajte izjave ravnatelja bizovačke Osnovne škole Bratoljuba Klaića- Ante Lovrinčevića i predsjednika školskog odbora Gaudeamusa, Saše Šakića.