Potpore poljoprivrednicima i klasterima u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Potpore poljoprivrednicima i klasterima u Vukovarsko-srijemskoj županiji Potpore poljoprivrednicima i klasterima u Vukovarsko-srijemskoj županiji

foto: HRT/Mirta Milas

Potporu su ostvarile Udruga svinjogojaca, Udruga uzgajivača ovaca i koza, Udruga natjecatelja u oranju i Udruga vinogradara i vinara „Srijem“Lovas .

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko srijemske županije Andrija Matić rekao je kako su četirima udrugama dodijelili iznos od šezdeset tisuća kuna. Županija, rekao je, želi pomoći gospodarskim aktivnostima svima onima koji konkretno ulažu u gospodarski sektor: unaprjeđenjem genetskog potencijala u ovčarstvu ili ostvarivanjem bolje tržne pozicije kroz trženje dijelova mesa ili prodaje polutki u Istru ili na Jadran, kako bi pomogli u rješavanju kritičnih točaka kod poljoprivrednih proizvođača koje udruge ne mogu riješiti same. "Nekad su to iznosi od desetak, a nekad i od stotinjak tisuća kuna, ovisno o tome koliko se proizvođači dobro organiziraju", dodao je Matić i pojasnio kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima onih koji žele više raditi i učiti te žele biti dio novog zajedništva. To su oni koji prepoznaju mjere Europske unije kroz Mjeru 9. "Imamo tri proizvođačke organizacije i dvije su u osnutku  i zaključujem da se mijenja i vrijeme i svijest ljudi te da se rađa novo zajedništvo i povjerenje unutar određenog proizvodnog ciklusa. Pokazalo se da i kad si najveći, mali si, na kraju krajeva Hrvatska se ni ne treba natjecati s količinama i cijenama, nego s kakvoćom, raznovrsnošću te svim onim specifičnostima koje može naplatiti."

Udruga svinjogojaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji kani novac dobiven na župnijskom natječaju iskoristiti za kupnju vozila s hladnjakom kojim bi ovozili konfekcionirano meso za Istru, doznajemo od predsjednika Dobromira Čovića. 

Današnje su potpore dodjeljene i za sufinanciranje osnivanja udruženja  poljoprivrednih proizvođača, sufinanciranje osnutka klastera i sufinanciranje rada udruživanja poljoprivrednih proizvođača i njihovih asocijacija (organizacija i sudjelovanje na manifestacijama, organizacija i sudjelovanje na stručnim edukacijama, izrada promotivnih materijala i dr.).