"Potraga za obećanom zemljom"

"Potraga za obećanom  zemljom" "Potraga za obećanom  zemljom"

fotografije Amoreta Bajto

"Ovo je posljednji trenutak da se kao društvo, pojedinci, institucije uozbiljimo i shvatimo da bez demografske revitalizacije nema opstanka ni ovom narodu, ni ovoj državi" čulo se na panel diskusiji "Potraga za obećanom zemljom - povijesna i aktualna demografska kretanja na hrvatskim prostorima".

Na skupu su govorili doktor Denis Njari sa Filozofskog fakulteta, doktor Dražen Živić iz  Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar- Područni centar Vukovar te pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak. 

"Stanje je teško, ali nije bezizlazno", rekao je Ivica Bošnjak. "Projektom Slavonija, Baranja i Srijem u vrijednosti od dvije i pol milijarde kuna u programskom ciklusu, načinjen je najznačajniji iskorak koji je jedna vlada uopće napravila na izravnim dodjelama sredstava u poljoprivredi, poduzetništvu, zdravstvu, infrastrukturi i prometu. Očekujemo značajne rezultate svih tih mjera i to u jednom kraćem razdoblju. Vjerujemo da će to pridonijeti i povratku i ostanku mladih. Puno je primjera povratka onih koji su napustili Hrvatsku. Isto se događalo u svim zemljama koje su u ušle u EU u prvih pet godina nakon pristupa Uniji, a sada je stopa povratka između dvadeset i pedeset posto. Mislimo da isti trend očekuje Hrvatsku", zaključio je Bošnjak.

"Hrvatska je u dubokoj demografskoj krizi", kaže demograf Živić, te dodaje: " Gubimo stanovništvo prirodnim i mehaničkim putem uz pogoršanje svih demografskih struktura, a osobito je zabrinjavajuće što se ubrzava proces demografskog starenja, više ljudi umire nego što se rada, više iseljava nego što doseljava. Ovo je posljednji trenutak da se kao društvo, pojedinci, institucije uozbiljimo i shvatimo da bez demografske revitalizacije nema opstanka ni ovom narodu ni ovoj državi."