Povećana sredstva osječkom Odboru za branitelje

Povećana sredstva osječkom Odboru za branitelje

foto M.Kralj/HRT

U ovogodišnjem osječkom proračunu sredstva za hrvatske branitelje povećana su za 20% a Odboru za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge, istaknuto je na konferenciji za novinare, pridružio se i pravnik koji će pomoći u tumačenju novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Negirajući medijske napise o ukidanju Upravnog odjela za branitelje u osječkoj gradskoj upravi, predsjednik Odbora Darko Nađ kaže da takav odjel a ni njegov pročelnik nisu niti postojali već kao savjetodavno tijelo gradonačelnika djeluje Odbor za branitelje. Istina, na stranicama grada pisalo je Upravni odbor ali nikada nije postojao. Istina je i da su predsjednici nekih udruga tražili osnutak Odjela  kao i da mu budu pročelnici ali je stav bio da se sredstva trebaju trošiti na potrebe i pomoć braniteljima- rekao je Nađ. 

Iz prošlogodišnjeg rada, među ostalim, izdvaja podjelu 37 jednokratnih pomoći, potpisivanje 13 ugovora o projektima udruga iz Domovinskog rata, 8 o jednokratnim aktivnostima udruga kroz javni poziv te, u suradnji s Časničkim zborom grada Osijeka i Ministarstvom branitelja, aktivnosti na Veteranskom centru nakon odluke Vlade u prosincu u Osijeku da se bivši hotel Mursa prepusti Ministarstvu branitelja.   

Uz povećanje sredstava za branitelje na 400 tisuća kuna, u gradskom je proračunu i 50 tisuća inicijalnih sredstava kojima je namjena sufinanciranje gospodarskih djelatnosti branitelja koji žele pokrenuti tvrtku, OPG ili slično a iz grada najavljuju da će za ta sredstva biti raspisan natječaj.

Kako bi pravovremeno dobili sve informacije o pravima iz novog zakona, Odboru se pridružio savjetnik gradonačelnika, pravnik Stjepan Viduka.

Odbor za branitelje