Požar progutao Eko centar Zlatna Greda

Požar progutao Eko centar Zlatna Greda

foto: D. Javorović/Pixell

Vatra koja je izbila jutros u 7 sati "progutala" je Eko centar Zlatna Greda, nekadašnju pustaru u Baranji, nedaleko od Parka prirode Kopački rit. Požar je buknuo na krovištu, a vatrogasce su alarmirali radnici koji posljednja tri mjeseca rekonstruiraju Centar.

pxl_280514_7805596jpg655x300_q85_crop_upscale.jpg
Odmah po dojavi na gašenje požara poslana su dva vozila, no budući da je riječ o udaljenosti od oko 30 kilometara dok su vatrogasci stigli vatrom je već bilo zahvaćeno oko 150 četvornih metara krovišta zgrade, velike oko 600 četvornih metara.
"Zgrada je zidana, ali je krovište drveno, starogradnja, veličine 40 s 12 metara. To je 30 kilometara od naše postrojbe pa dok smo došli, trećina je krovišta već bila u požaru", priča Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka. Puno više nisu mogli učiniti ni baranjski vatrogasci koji su priskočili u pomoć. Tek je deset metara krovišta ostalo neoštećeno. U gašenju je sudjelovalo 
30 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila. Uz JPVP iz Osijeka u tu su bili vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) iz Baranje i profesionalna postrojba iz Beloga Manastira.  "Teško je stradalo i prizemlje i to od vode kojom je gašen požar. Uspjeli smo spasiti tek dio opreme", kaže Banjan. U ovom trenutku teško je procijeniti štetu, ali sigurno je da će biti velika, što će se utvrditi nakon očevida.

pozar-zlatna-greda.jpgRiječ je o zgradi koja je u rekonstrukciji a djelatnici tvrtke koja je obnavlja radove, noćas su do jedan sat iza ponoći radili na objektu. Požar je izbio u krovištu zgrade.
Eko centar u Zlatnoj Gredi osnovala je osječka Udruga Zeleni Osijek 2003. godine i prema riječima predsjednika Jasmina Sadikovića, u taj je Centar do sada utrošeno oko pola milijuna eura uglavnom iz europskih fondova. Obnova glavne zgrade veličine 600 četvornih metara, gdje je i izbio požar, je u tijeku, kazao je Sadiković.

Evo i rekacije iz Parka Prirode „Kopački rit“, a vezano uz vijesti koje su objavljene o požaru u Eko centru „Zlatna Greda“.

"Eko centar „Zlatna Greda“ nalazi se izvan Parka prirode Kopački rit. S obzirom da je Park od jutros zaprimio brojne pozive uznemirenih građana i posjetitelja koji su planirali dolazak s pitanjima što se događa u Parku i mogu li uopće doći, ovim putem želimo cjelokupnu javnost obavijestiti da požar nije izbio u Parku prirode „Kopački rit“ te da nema nikakve opasnosti za Park koji je otvoren za sve posjetitelje.

Ljubazno Vas molim da objavite ovu informaciju ili da uz vijest o požaru u Eko centru „Zlatna greda“ objavite da se ne radi o Parku prirode Kopački rit i da navedeni događaj ni na koji  način ne utječe na rad Kopačkog rita.