Pozivi na mir i dostojanstvo

Pozivi na mir i dostojanstvo

U Vukovaru se sutra na Dan sjećanja na žrtve tog grada očekuje stotinjak tisuća ljudi. U Vukovar dolaze predsjednik države Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i svi ministri iz Vlade. Svi oni bit će u Koloni sjećanja koja će proći vukovarskim ulicama. Nadaju se i očekuju da će sve proći dostojanstveno i bez izgreda. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara razliku između "hrvatskog i nehrvatskog" Vukovara želi pokazati već na prvoj postaji pozivajući one koji ih podržavaju da ne budu na dijelu programa u krugu vukovarske bolnice.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić na današnjoj je konferenciji za novinare u Vukovaru istaknuo da će se sutra, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, pokazati jasna razlika između vukovarske i nevukovarske Hrvatske, a prva razlika uočit će se na samome početku obilježavanja Dana sjećanja kada će 'vukovarska Hrvatska' ostati izvan kruga bolnice.

Pozvao je sve koji sutra dolaze u Vukovar da ponesu lampione kako bi njima odali počast vukovarskim žrtvama te obavezno ostanu na misi za poginule, pogubljene, nestale i umrle koja će se služiti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Sve koji sutra dolaze u Vukovar zamolio bih za mir, tišinu, dostojanstvo, budimo jedinstveni jer idemo se pokloniti onima koji su bolji od nas, rekao je Josić te dodao da će razlika između 'vukovarske i nevukovarske Hrvatske' svima biti vidljiva i u Koloni sjećanja. Iz Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara poručili su da sutra političke elite ne smiju biti u prvome planu. 

U Vukovaru se očekuje 100 tisuća ljudi 

Vukovarska Kolona sjećanja kojom će sutra ulicama grada Vukovara proći tisuće građana Vukovara i domoljuba iz svih krajeva Hrvatske biti će veličanstvena i dostojanstvena, upravo onakva kakvu i zaslužuju svi oni koji su živote položili za slobodu ovoga grada i Hrvatske, izjavio je Hini vukovarski gradonačelnik Željko Sabo

Grad Vukovar se priprema za dolazak 100.000 ljudi, među kojima će se naći i kompletan državni vrh te cijela Vlada, a akreditirano je i više od 25 članova diplomatskog zbora, rekao je Sabo. 

Izrazio je očekivanje da će i ovogodišnja Kolona sjećanja pokazati Hrvatskoj i svijetu što je grad Vukovar, a on je, kako je ustvrdio, grad mira i tolerancije bez obzira na neke različitosti i događaje proteklih mjeseci.

Skinute dvije ploče, oštećena hrvatska zastava

A incidnti sa skidanjem ćiriličnih natpisa se nastavljaju. Prošle je noći sa zgrade u kojoj se nalazi sjedište Partije podunavskih Srba (PPS) u Vukovaru skinuta trojezična ploča s imenom te stranke. Naziv stranke, čiji je predsjednik Rade Leskovac, i adresa sjedišta bili su ispisani na latinici, ćirilici te engleskom jeziku.
I u Dardi je sa zgrade u kojoj se nalazi više ureda lokalne uprave te prostorija nacionalnih manjina ukradena ploča srpske nacionalne manjine s natpisom na latinici i ćirilici.
Policajci osječko-baranjske Policijske uprave tragaju i za nepoznatim počiniteljem koji je prošle noći u Naselju Vladimira Nazora sa zgrade broj 13 skinuo i oštetio hrvatsku zastavu i postolje.