Praizvedba predstave "Emet" prema djelu Ivane Šojat

Praizvedba predstave "Emet" prema djelu Ivane Šojat

Nakon subotnje praizvedbe, najnovija predstava dramskog ansambla osječkog Hrvatskog narodnog kazališta nastala prema tekstu osječke književnice Ivane Šojat, "Emet", publika će ponovno moći vidjeti u ponedjeljak, 12. studenog.

U središtu je priče Lucija, djevojčica pa žena koja pokušava proniknuti u tajnu svoje obitelji i iz tame dokučiti istinu.
Slovenski redatelj Samo Strelec prvi je put u Osijeku, a na poziv intendanta Božidara Šnajdera prihvatio se režije predstave Emet, no tek nakon što je roman Ivane Šojat nekoliko puta pročitao, kao i dramatizaciju Maje Gregl. Prihvatio se posla iako nije znao kakva ga ekipa očekuje i koje glumce ima na raspolaganju, a, kako je rekao na konferenciji za novinare, sve je ispalo odlično. Već pri čitanju romana osjetio je posebnost tematike i jezika Ivane Šojat, začudnost, jer, kaže Strelec, "nisam ništa razumio u tom romanu, ne zbog riječi, nego zbog priče koja nije priča, zbog nekih okretanja jer nije linearno, neke osobe se pojavljuju pa se ne pojavljuju, pa su malo žive pa su malo mrtve". No, osjetio je nešto iznimno humano zbog čega je odlučio prihvatiti se režije.
Premijere ne bi bilo bez glumaca, pa je desetero glumaca iznijelo predstavu i dozvolilo redatelju da radi tako kako radi, poručuje Strelec, dodajući da nije došao sa strogom koncepcijom, a glumci su ga otvoreno prihvatili, s pameću i srcem iz kojih se izrodila ova predstava.

Lucija ili Ona je Matea Grabić Ćaćić, baka - Ljiljana Krička-Mitrović, mama - Anita Schmidt, Magdalena, čudna gospođa - Ivana Gudelj Tešija, tata - Aleksandar Bogdanović, djed - Davor Panić, inspektor Mustapić - Armin Ćatić, Franjo, Marijan - Antonio Jakupčević, pomoćnik - Lino Brozić, susjeda - Zrinka Stilinović.
Redatelj Samo M. Strelec osmislio je i scenografiju, kostimograf je Krešimir Tomac, oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia, a glazbeni je suradnik Igor Valeri.

Ivana Šojat iskustvo uprizorenja vlastitog romana prošla je s Unterstatom, ali Emet je donio nove strahove. Kako sama kaže, Emet nema konkretne radnje koja traje. Mračna je to priča u kojoj se svatko može pronaći pa će, kao i u Unterstatu, prepoznavati obiteljske tradicije, odnose i praznovjerja. Drago joj je što je redatelj Samo Strelec iščitao roman baš kako ga je ona zamislila, pa, kaže Šojat, "nema raskoraka između toga što je pisac htio reći i što je pisac stvarno rekao". Redateljev nekonkvencionalni rad uveo je glumce u paralelni svijet, smatra Ivana Šojat, i potvrđuje da su se glumci potpuno transformirali u likove, a posebno ju se dojmio Davor Panić koji je utjelovio "groznog, odbojnog, najmrskijeg lika u romanu".

Praizvedba "Emeta" je u subotu, 10. studenog u 20 sati, repriza je u ponedjeljak, 12. studenog u 20 sati, a Pretplata 3 na rasporedu je u utorak, 13. studenog u 20 sati.