Prava biblijska biljka posađena u Biblijskom vrtu

Prava biblijska biljka posađena u Biblijskom vrtu Prava biblijska biljka posađena u Biblijskom vrtu

Foto: Marin Bilandžić

U Osnovnoj školi Ivana Filipovića u Osijeku od prošle godine uređuje se Biblijski vrt u kojem do sada ima tek petnaestak vrsta - danas je zasađena i maslina, simbol mira i nade .

"Veliki trud koji učenici i nastavnici ove škole ulažu u uređenje svog vrta, i onom oko škole i u ovom atriju gdje raste Biblijski vrt. Doista je to sjajna stvar koju treba kopirati i u ostalim školama, jer riječ je o interdisciplinarnoj edukativnoj stvari, gdje djeca mogu naučiti o sadržajima iz biologije, vjeronauka i drugih predmeta, radeći u tom Biblijskom vrtu", rekao je zamjenik osječkog gradonačelnika Vladimir Ham, kojemu je pripala čast zasaditi maslinu.
Sve je, kaže ravnatelj škole Zlatko Kraljević, krenulo prošle godine s pričama u Bibliji, ustvrdilo se kako se u njoj spominje približno 110 biljaka i odlučili su ih posaditi u posebnom vrtu. Prema nekima, maslina je prava biblijska biljka - i Noa je saznao za kraj potopa kad je ugledao golubicu s maslinovim listom u kljunu.
Kako ističe Dora, učenica 8b razreda, maslina je simbol mira i nade. "Htjeli smo da oni koji provode vrijeme u atriju i uređuju ga, da budu pod tim simbolom mira i nade i tako nastave živjeti. U ovo su uključeni naši biolozi, cvjećari i biblijska skupina, naši nastavnici, roditelji i bake s kojima smo istražili koje su to biljke i pripremili kako će sve to izgledati. Danas naš Biblijski vrt ima 15 vrsta – neke u više primjeraka, ali nastavljamo skupljati biljke koje su pogodne za ovo naše podneblje", objašnjava ova učenica.
Valja istaknuti da je Osnovna škola Ivana Filipovića prošlogodišnji dobitnik priznanja za najljepše uređen školski vrt u Hrvatskoj, projekt koji je pokrenula Hrvatska radiotelevizija.
Zgradu škole okružuje zelena površina veličine 5.080 m², koja je godinama bila zapuštena i na njoj su se obavljali samo najnužniji poslovi održavanja. 2011. godine započela je obnova vrta i za ovih šest godina mnogo je toga urađeno, pa tako školski vrt danas ima 50 različitih biljnih vrsta i približno 600 biljaka. „Poseban ponos cijele škole različite su sorte ruža koje obogaćuju vrt – njih ukupno 210 sadnica. Tu je i rijetko drveće poput cedra ili kavkaske jele, ali i starinsko slavonsko cvijeće, narcisi, ljiljani, šafrani. Osim tog bogatstva raznolikog biljnog svijeta, u vrtu su sagrađene nove staze, popločene su ulazne gredice i postavljeni romantični lukovi koje obavijaju penjačice“, opis je s mrežnih stranica škole.