Pred Tvrđom najveća obnova infrastrukture u povijesti

Pred Tvrđom najveća obnova infrastrukture u povijesti Pred Tvrđom najveća obnova infrastrukture u povijesti
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

U iduće tri godine Tvrđa će biti veliko gradilište jer počinje cjelovita rekonstrukcija i dogradnja komunalne infrastrukture u staroj gradskoj jezgri. Radovi će se izvoditi po fazama, a kreću na sjeveroistočnom dijelu Tvrđe, uz dravski most, gdje će se za desetak dana pokrenuti mehanizacija.

Najvećom obnovom infrastrukture u povijesti Tvrđe stvorit će se uvjeti za njezinu revitalizaciju kao poslovnog, stambenog i javnog područja. „Riječ je o obnovi odvodnje, kanalizacije, telekomunikacijske mreže, elektroenergetske infrastrukture i na kraju popločenju preko 30.000 četvornih metara površine Tvrđe”, kaže pročelnica Upravnoga odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević. U konačnici će to značiti cjelovitu rekonstrukciju ulica, pješačkih površina i trgova.

Investicija je vrijedna preko 130 milijuna kuna, a projektom „Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe” zasad je osigurano 90 milijuna kuna, od čega je 65 milijuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Ostatak iznosa planira se pokriti kreditnim zaduženjem.

Radovi će teći po etapama kako bi se osiguralo funkcioniranje života stanara, poslovnih subjekata i ustanova. „Krećemo s lijeve strane uz most i idemo prema istočnom ulazu u Tvrđu. Zatim će se raditi ulica po ulica u komunikaciji sa stanarima jer određene vodove morat ćemo isključivati, a druge priključivati”, rekao je Vladimir Iličić, direktor osječke tvrtke „Monte-Mont” koja je glavni izvođač radova, a postupno će u radove ulaziti Vodovod Osijek, Hrvatska elektroprivreda i HEP Toplinarstvo. Izvođači radova nadaju se da moguća arheološka nalazaišta neće bitno omesti planiranu trogodišnju dinamiku. Prva faza radova, na dijelu kod mosta, neće utjecati na prometnu komunikaciju u i oko Tvrđe, a radovi u središnjem dijelu povijesne gradske jezgre započet će u kasnu jesen.

Mehanizacija i strojevi još nisu na prostoru kod dravskog mosta jer traju pripremni radovi i geodetska izmjera, a cijevi će početi stizati za desetak dana kada će krenuti konkretni radovi.