Predavanje Mire Kovača u susret hrvatskom predsjedanju Vijećem EU

Predavanje Mire Kovača u susret hrvatskom predsjedanju Vijećem EU Predavanje Mire Kovača u susret hrvatskom predsjedanju Vijećem EU

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Položaj Republike Hrvatske u Europskoj uniji - u susret predsjedanju Vijećem Europske unije - tema je predavanja koje je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač održao na osječkom Filozofskom fakultetu.

Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije 1. siječnja iduće godine na šestomjesečno razdoblje. U Uniju smo ušli prije 6 godina i na neki način razumijemo i stare zemlje osnivačice i zemlje koje su na istoku i u srednjoj Europi, kaže Kovač ocjenjujući da Hrvatska može biti most suradnje "starog zapada" i "novog istoka".  

Trenutno je najveći izazov Unije izlazak Velike Britanije, s druge strane reakcija svih 27 zemalja koje ostaju znak je da Europa postoji, da postoji svijest i kompaktnost u pregovorima s Velikom Britanijom, ističe Miro Kovač. Kada jedna zemlja odluči napustiti Europsku uniju to sigurno nije ohrabrujuće za samu Uniju ali je ohrabrujuća poruka  jedinstva koju šalju sve ostale zemlje.    

Od siječnja, zaključuje, možemo očekivati da se Hrvatska pokaže kao dobra organizatorica ali i da će predstaviti sebe kao konstruktivnu, naprednu zemlju koja će od toga imati profit, za svoj image i svoje ljude.