Predavanje „Šezdesete u suvremenom hrvatskom romanu“

Predavanje „Šezdesete u suvremenom hrvatskom romanu“

fotografija HRT

Osmo predavanje programa “Sveučilišni ponedjeljak u GISKO” održat će u ponedjeljak 14. siječnja s početkom u 19 sati u prostoru Američkog kutka Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Predavanje „Šezdesete u suvremenom hrvatskom romanu“ održat će Tatjana Ileš.

"Šezdesete u suvremenom hrvatskom romanu” naslov je predavanja u kojemu se ukazuje na širok raspon trenutne društvene osjećajnosti spram toga razdoblja: od kolektivnih i osobnih sjećanja i nostalgije, preko negiranja i svojevrsne osude iste te nostalgije, pa sve do potpuno nove inspiracije, koja prevrednovanjem i modernim stiliziranjem, primjerice odjevnih predmeta, na ulice mega-gradova 21. stoljeća vraća i modu šezdesetih godina. Govoriti o šezdesetima potrebno je ponajprije stoga što tradicionalna historiografska podjela povijesti na epohe u povijesti kulture više nije moguća ili ju se sve češće dovodi u pitanje, napose kada je riječ o tzv. kratkom dvadesetom stoljeću. Pokušaj praćenja kulturnih i društvenih fenomena koji značajno obilježavaju neku od dekada prošloga stoljeća čini se razložnijim. Oprimjerit ćemo to i na četiri suvremene hrvatske proze u kojima J. Cvenić, G. Tribuson, I. Lukšić te P. Pavličić pišu upravo o tome razdoblju.

Tatjana Ileš rođena je 1978. godine u Virovitici. Osnovnu školu i Opću gimnaziju završila je u Orahovici, a na Pedagoškom je fakultetu (danas Filozofskom) u Osijeku diplomirala 2002. smjer Hrvatski jezik i književnost.  Doktorirala je u ožujku 2014. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku temom “Šezdesete u hrvatskoj književnosti i kulturi. Od studenoga 2014. godine radi na Odjelu za kulturologiju (danas na Akademiji za umjetnost i kulturu). Redovito sudjeluje na tuzemnim i inozemnim znanstvenim i stručnim skupovima. Članica je Matice hrvatske Ogranka Osijek. Zamjenica je glavnog urednika časopisa za književnost i kulturu “Književna revija”, te povremena urednica Matičinih izdanja. Predsjednica je i project managerica udruge Oksimoron iz Osijeka.

    Slikovni rezultat za sveučiliÅ¡ni ponedjeljak u GISKO