Predsjednica drugi dan u Brodsko-posavskoj županiji

Predsjednica drugi dan u Brodsko-posavskoj županiji Predsjednica drugi dan u Brodsko-posavskoj županiji

FOTO: Amoreta Bajto

Drugi dan boravka u Bordsko-posavskoj županiji u koju je na dva dana premjestila ured, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Opću bolnicu u Novoj Gradiški, gdje je bila nazočna otvorenju Odjela dijalize u čiju je gradnju i opremanje uloženo 2,5 milijuna kuna.

Ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej rekao je da novogradiškoj bolnici gravitira 35 pacijenata koji su do sada na dijalizu morali ići u bolnicu u Slavonski Brod.  Dodao je da  projekt izgradnje Odjela dijalize u novogradiškoj bolnici traje duže od 25 godina. "U dugoj povjesti bolnice, imali smo dva teška trenutka i razdoblja, jedan je Domovinski rat, a drugi je kada su nas pripojili slavonskobrodskoj bolnici. Domovinaki rat je završio, a odnedavno smo se odvojili i od bolnice u Slavonskom Brodu. Ta nas je simbioza skupo koštala jer nismo mogli aplicirati za EU sredstva", naglasio je ravnatelj dr. Kolodziej. Najavio je početak energetske obnove novogradiške bolnice, u što će biti uloženo 20 milijuna kuna, a u tijeku su radovi na obnovi Odjela pedijatrije vrijedni 2,5 milijuna kuna. 
"Drago mi je što ste otvorili Odjel dijalize koji će omogućiti kvalitetnu skrb vašim pacijentima. Uvjerena sam da s najvišom razinom liječnike skrbi i humanosti pristupate svakom svome pacijentu", izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je da je novootvoreni Odjel dijalize novogradiške bolnice primjer u odnosu na većinu hrvatskih bolnica. To ne znači da je razina skrbi u našim bolnica išta niža nego što je na Zapadu, ali nažalost, ti materijalni uvjeti još su nam uvijek malo drugačiji i malo manje humani, ocijenila je.

Predsjednica Grabar Kitarović  je tijekom boravka u Novoj Gradiški sudjelovala i u akciji "Hrvatska čita u OŠ Mato Lovrak te obišla proizvodni pogon tvrtke "Clarum" d.o.o..
 Predsjednica se potom vratila u Slavonski Brod gdje je posjetila tvrtku "Slavonija" i Srednju školu Matije Antuna Reljkovića, ali i mjesto na rijeci Savi na kojem se jutros pojavilo onečišćenje.
 U zgradi brodsko-posavske Županije u kojoj je smješten Ured predsjednice, u 14 sati, kako je najavljeno, Grabar-Kitarović održat će sastanak o rješavanju problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, te u 15 sati dati izjave za medije.  Nakon toga će se sastati s predstavnicima Udruge za rješavanje problema zagađenja zraka. 
 Predviđen je posjet predsjednice Republike Poliklinici za rehabilitaciju djece "Zlatni cekin" u Slavonskom Brodu, OPG-u Šarčević u Sikirevcima dok će posljednji dan boravka u Brodsko-posavskoj županiji završiti u  Vrpolju susrestom s građanima.