Predsjednica u Luci Vukovar i Lučkoj upravi

Predsjednica u Luci Vukovar i Lučkoj upravi Predsjednica u Luci Vukovar i Lučkoj upravi

Tijekom djelovanja Ureda predsjednice RH u Vukovaru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je danas i Luku Vukovar te Lučku upravu. Želja joj je bila upoznati se s gospodarskim projektima i razvoju tog dijela vukovarskog gospodarstva.

Predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović primili su direktor Luke Vukovar Tomislav Mihaljević i ravnateljica Lučke uprave Vukovar Božana Matoš. Direktor Mihaljević izjavio je kako je Luka Vukovar 2015. godinu završila s 23 posto većim pretovarom u odnosu na godinu prije, da tvrtka posluje bez gubitaka, izvršava sve svoje obveze, no njezin je postojeći kapacitet četverostruko veći od današnjega poslovanja. Istaknuo je kako je najveći partner kutinska Petrokemija kja vukovarku luku koristi za izvoz gnojiva te da gotovo u potpunosti vukovarska luka ovisi o Petrokemiji. Ravnateljica Lučke uprave Božana Matoš izjavila je kako su svi partneri uprave, svi brodari uspješni na vukovarskom području i da nema dužnika. Naglasila je kako je svijetu raste trend cruising turizma, a Vukovar to nastoji sve više iskoristiti. Zbog toga se grade nova pristaništa koja omogućuju prihvat gostiju s riječnoh brodova, a takvih je turista samo prošle godine bilo gotovo 40 tisuća. To je trećina ukupnog broja turista u Vukovarsko-srijemskoj županiji, rekla je Božana Matoš.

"Luka Vukovar je ogroman potencijal za razvoj Vukovara i ovog dijela Hrvatske, pa i Hrvatske općenito, a u sklopu inicijative Baltik -Jadran - Crno more Vukovar može odigrati iznimno bitnu ulogu", rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Dodala je kako stog luka mora raditi na modernizaciji, restrukturiranju i proširivanju, a vesele i vijesti o rastu riječnog cruising turizma i razvoja programa na svjetskoj razini, kao što je Muzej vučedolske kulture.

Odgovarajući na novinarska pitanja vezana uz ćirilicu i odnose u Vukovaru predsjednica je rekla kako "treba smiriti medijske strasti". Dodala je kako pitanje mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja nije samo političko pitanje "nego i etičko, kulturološko i svako drugo pitanje i kada je riječ o suživotu ovdje ne treba gledati samo zakonske okvire, koji su bitni, nego i paziti na osjećaje ljudi". "Trebamo nastaviti njegovati uspjehe mirne reintegracije, koja je najuspješnija reintegracija koj je na svijetu do sada provedena. Došlo je, na žalost, do pomaka unatrag kroz posljednjih nekoliko godina zbog nametanja nekih rješenja silom, a da se nije razgovaralo s lokalnom zajednicom, s Hrvatima i srpskom zajednicom. Oni su ključni i moraju donijeti odluke važne za budućnost ovoga grada na temelju međusobnog poštovanja, uključivosti, razumijevanja, poštivanja osjećaja i vodeći računa o dobrobiti djece i mladih koji tu mogu biti glavni zamašnjak i kojima moramo osigurati uvjete za ostanak i povratak u grad Vukovar", zaključila je Grabar-Kitarović. 

Na pitanje hoće li preseliti ured u Banske dvore, predsjednica Kolinda Graba-Kitarović odgovorila je kako se iz Vukovara mora vratiti na Pantovčak, ali "svakako preseljenje ide dalje i drago mi je da je gospodin Karamarko predložio Banske dvore". Dodala je kako je izvorno sjedište ureda Predsjednika RH te misli da još uvijek postoji i odluka o tome, iako je nakon raketiranja ured preseljen. "Bitno je da pronađemo rješenje koje je optimalno i smanjuje troškove", zaključila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.