Predsjednica u žetvi

Predsjednica u žetvi

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala je u žetvi na obiteljskom gospodarstvu Vrakić u mjestu Magić Mala u općini Nova Kapela Brodsko-posavske županije.

Predsjednica je tom prilikom s vlasnikom imanja Antunom Vrakićem iskušala rad novog kombajna vrijednog 300.000 eura. Predsjednica je naglasila da je došla podržati ruralni razvoj i selo koje, nažalost, izumire, a ljudi odlaze. Vlasnik imanja Antun Vrakić rekao je kako će žetva biti iznad prvih očekivanja. I on i drugi okupljeni poljoprivrednici izrazili su strahovanje da će hrvatska pšenica sva završiti u izvozu, a domaći potrošači jesti kruh od uvozne pšenice. 
kolinda-u-zitu.jpgPredsjednica je nazočila i sastanku predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore iz pet slavonskih županija u mjestu Siče. Tom je prigodom poručila kako u Hrvatskoj želi vidjeti bolje korištenje fondova i za ruralni razvoj, poljoprivredu i ribarstvo. "Bolje korištenje fondova za ruralni razvoj, poljoprivredu, ribarstvo. To je ono što želim vidjeti u Hrvatskoj", rekla je Grabar-Kitarović ističući, među ostalim, primjer Poljske kao zemlje koja je prije Hrvatske postala članica Europske unije i ostvarila znatan razvoj svoje poljoprivrede i ruralnih područja. Dodaje da ruralni prostor može biti prostor za nova zapošljavanja.
Čelnici poljoprivredne komore izvijestili su je o aktualnom stanju u poljoprivredi, a hrvatska predsjednica podržala kontinuirane zahtjeve poljoprivrednika za ažurnijom dodjelom državnog poljoprivrednog zemljišta obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, što je temeljni uvjet za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. 
Predsjednica Grabar-Kitarović je ponovila i očekivanja da će na policama trgovačkih lanaca u Hrvatskoj biti puno više hrane iz domaće proizvodnje. Na taj način, kaže, pokrit će se još uvijek veliki uvoz. Prostor za jaču ulogu poljoprivrede iz kontinentalnog dijela Hrvatske u domaćoj ekonomiji predsjednica vidi i u učinkovitijem plasmanu poljoprivrednih proizvoda kroz turizam na moru.