Predstavljen novi projekt POS stanova

Predstavljen novi projekt POS stanova

HRT/Grad Osijek

Grad Osijek u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama od danas kreće u novi projekt društveno poticane stanogradnje (POS) .

Prvi korak provođenja projekta predstavlja anketiranje, kao formalno pravni preduvjeti, koji će utvrditi postojanje iskazanog interesa građana u naredna tri tjedna. Anketa je od danas dostupna na web stranici Grada Osijeka kao i u mjesnim odborima gdje ih građani mogu preuzeti u fizičkom obliku. "Nakon anketiranja", kako naglašava ravnatelj APN-a Slavko Čukelj, "kreće se u drugu fazu. Kroz određeno vrijeme ponovno ćemo se sastati i na temelju rezultata odrediti ritam, način realizacije, kupovine zemljišta, projektiranja i izgradnje", poručuje Čukelj s napomenom kako je u do sada u sklopu provođenja programa u Osijeku izgrađeno 110 stanova.

Društveno poticana stanogradnja (Program POS) provodi se izgradnjom stanova, odnosno stambenih zgrada, organiziranom na način kojim se ostvaruje svrhovito korištenje javnih i drugih sredstava za pokriće troškova, osigurava povrat tih sredstava, omogućuje prodaja stanova uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate te omogućuje davanje u najam izgrađenih stanova uz mogućnost otkupa istih. Pogodnosti uvjeta Programa POS-a u odnosu na tržišne, mogu se podijeliti u dvije skupine: pogodnosti vezane uz kreditnu liniju, te pogodnosti vezane uz cijenu m2. Program POS-a pokrenut je s ciljem da se građanima Republike Hrvatske omogući rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih uz garantiranu kvalitetu i završavanje radova u roku čime se pridonosi razvitku građevinarstva kao gospodarske grane, te je ujedno i multiplikator općeg razvoja.