Predstavljen projekt Poduzetničke zone "IT park" u Osijeku

Predstavljen projekt Poduzetničke zone "IT park" u Osijeku Predstavljen projekt Poduzetničke zone "IT park" u Osijeku
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI
foto: Radio Osijek / KI foto: Radio Osijek / KI

foto: Radio Osijek / KI

Projekt Poduzetničke zone "IT park" predstavila je u petak zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš sa suradnicima i partnerima iz udruge Osijek Softver City. Trebao bi se sastojati od velike poslovne zgrade u kojoj bi bilo 20-ak manjih IT tvrtki, te 9 manjih zgrada koje bi gradile zainteresirane tvrtke.

"Ideja osječkoga IT parka postoji više od tri godine, vrijeme prolazi, a IT park postoji samo na papiru" - upozorili su na svojim internetskom stranicama iz udruge Osijek Software City nakon što je 31. prosinca 2018. godine istekao krajnji rok za raspisivanje javnog natječaja za ulazak zainteresiranih tvrtki u novoosnovani IT park Osijeku. Naime, do zadnjega dana, sada već prošle godine, nije predstavljen niti projekt Poduzetničke zone IT parka, a razlog kašnjenja navela je na konferenciji za novinare zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš: "Svu odgovornost za probijanje roka isključivo preuzimam ja osobno, a razlog je moja prevelika želja, u onom trenutku kada sam prije tri mjeseca svojim kolegama zadala rok 31. prosinca, da sve što prije počne, odnosno razlog je moja prevelika optimističnost", rekla je Gamoš i dodala kako je najviše vremena proteklo u pregovorima s Poljoprivrednim institutom vezano uz zamjenu zemljišta, što je okončano tek u listopadu prošle godine. U međuvremenu Grad Osijek je donio Odluku o osnivanju Poduzetničke zone IT park, Program poticaja i olakšica za ovu poduzetničku zonu te izradio niz ključnih dokumenata: Idejno-arhitektonsko rješenje, Parcelacijski elaborat, Elaborat procjene vrijednost prava građenja, Prijedlog javnog poziva za osnivanje prava građenja i Prijedlog ugovora o osnivanju prava građenja.

img_20190104_100947.jpg Grad Osijek time je poduzeo sve neophodne korake za objavu javnoga poziva za osnivanje prava građenja u Zoni, a koji bi mogao biti raspisan do kraja siječnja, istaknuo je predsjednik Osijek Softver Cityja Denis Sušac i izrazio nadu kako dodatnih kašnjenja neće biti: "Smatramo da se rokovi dalje ne bi smjeli pomicati, čisto zbog ozbiljnosti cijelog projekta i zbog činjenice da bi tvrtke koje su zainteresirane u tom slučaju izgubile zanimanje za sve", rekao je Sušac i dodao kako sada i Grad Osijek i tvrtke zainteresirane za ulazak u IT park posao tek slijedi: "I od strane Grada i od strane zainteresiranih tvrtki sada slijedi velik posao. Od projektiranja, financiranja izgradnje infrastrukture, izgradnje cesta, energetske i telekomunikacijske infrastrukture. Tu u biti čekamo jedni na druge."

Grad Osijek bi u Poduzetničkoj zoni trebao izgraditi svu potrebnu infrastrukturu te poslovnu zgradu za male IT tvrtke. U početku je procijenjeno da će ta zgrada biti površine tri tisuće četvornih metara, no zbog velikog zanimanja malih IT tvrtki, objekt bi trebao biti površine 5.000 četvornih metara. Grad je iz fondova Europske unije za taj dio osigurao 85% sredstava, odnosno 2 milijuna eura, a s obzirom na povećanje u odnosu na prvotni projekt, Grad će pokušati dobiti dodatna EU sredstva. Ukoliko ne bude dodatnih kašnjenja, izgradnja infrastrukture od strane Grada Osijeka u Zoni bi mogla početi krajem ove godine, a paralelno s infrastrukturom i zainteresirane tvrtke mogle bi početi graditi svoje zgrade. Očekivanja su kako bi pojedine tvrtke svoje zgrade mogle završiti i s radom u IT parku početi krajem 2020. ili početkom 2021. godine, dok će igradnja središnje poslovne zgrade u vlasnišvu Grada ovisiti o njezinoj veličini i kompleksnosti konačnog projekta, rečeno je na konferenciji za novinare.