Predstavljen projekt "Vrijeme je za školski obrok"

Predstavljen projekt "Vrijeme je za školski obrok" Predstavljen projekt "Vrijeme je za školski obrok"

EU projekt kojim se osigurava prehrana za učenike u riziku od siromaštva u Osječko-baranjskoj županiji predstavljen je u Osijeku. I ta sredstva pridonijet će uspješnoj provedbi projekta "Školski obrok za sve" kojim se na području županije financira besplatna užina za sve osnovnoškolce.

Među 70 osnovnih škola u Osječko-baranjskoj županiji u kojoj je djeci osigurana besplatna užina, u njih 10-ak obroci se već i kuhaju, kao što je to slučaj u valpovačkoj Osnovnoj školi Matije Petra Katančića čiji ravnatelj Dalibor Košutić ističe da je ključna vrijednost projekta "Školski obrok za sve" u tome da se ne bi dogodilo da koje dijete bude gladno. "To bi bilo strašno, to bi bio poraz svih nas, a sada sam siguran da toga nema", kaže ravnatelj.

Za besplatnu užinu 18 tisuća školaraca u županiji 17 milijuna kuna izdvaja se iz županijskoga te proračuna općina i gradova, a dobrodošla je pripomoć i EU projekt "Vrijeme je za školski obrok". Njime je obuhvaćeno 1.614 učenika u riziku od siromaštva u 42 osnovne škole, a projekt se provodi 7 mjeseci. Sredstva su u cijelosti nepovratna, 85% je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a 15% iz hrvatskoga proračuna. "Milijun 436 tisuća kuna bitno će pomoći da lakše ostvarimo projekt besplatne prehrane koji smo zamislili. Bitno je da je krenuo 1. siječnja, a prilagodba će trajati nešto duže jer sve škole nisu pripremljene za kuhanje toplog obroka, nemaju infrastrukturu koja je potrebna", rekao je zamjenik župana Goran Ivanović.

To će se rješavati u hodu pa bi sve škole trebale dobiti prikladne kuhinje i blagovaonice, no već je sada više nego jasno da je projekt pun pogodak. V.d. županijske pročelnice za prosvjetu Sandra Filipović ističe kako je u određenim područnim školama, posebice u ruralnim sredinama, bilo djece koja uopće nisu bila u sustavu prehrane do pokretanja i županijskoga i EU projekta, a sada su oduševljena: "S terena nam kažu da doslovno pojedu sve i ravnatelje pitaju - hoće li i sutra biti?"

U školama u kojima je to već sada provedivo namirnice se nabavljaju s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a cilj je da se domaći proizvodi i zdrava hrana za sve škole osiguraju u roku od 3 godine.

Izvještaj za Dnevnik