Predstavljena knjiga "Digitalni odrast i postdigitalna dobra"

Predstavljena knjiga "Digitalni odrast i postdigitalna dobra" Predstavljena knjiga "Digitalni odrast i postdigitalna dobra"
Mario Hibert ( Foto: S. Filipović) Mario Hibert ( Foto: S. Filipović)

Foto: Stjepan Filipović

Knjiga "Digitalni odrast i postdigitalna dobra" Marija Hiberta predstavljena je u studijskoj čitaonici Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek .

Knjiga "Digitalni odrast i postdigitalna dobra" nudi uvod u alternativne prakse pozajedničenja (commoning) u području knjižničarstva koje pružaju otpor širenju zatvorenih digitalnih platformi, procesima komodifikacije (otvorenog) znanja i slijepoj vjeri u tehnološka rješenja. Riječ je o studiji koja razvija Vokabular za opisivanje društvenih odnosa kroz tzv. "postdigitalni" dijalog između knjižničara amatera i knjižničarske struke kroz uvide u mogućnosti taktičkog djelovanja iz sjene (shadow libraries). Analizirajući političko-ekonomski kontekst suvremenog ekosustava digitalnih medija, dijelovi ove knjige upozoravaju na značaj transdisciplinarnog istraživanja fenomena podatkovnog društva (datafied society) u domeni informacijskih znanosti.
Mario Hibert, rođen 1975. godine u Sarajevu. Izvanredni je profesor na Odsjeku za komparativnu književnost i knjižničarstvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. Doktorirao je 2012. godine na temu kritičkoga knjižničarstva na Sveučilištu u Zagrebu, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, a magistrirao na Europskom regionalnom programu ljudskih prava j demokracije pri Centru za interdisciplinarne poslijediplomske studije Sveučilišta u Sarajevu i Sveučilišta u Bologni. U rujnu 2018. objavio je knjigu "Digitalni odrast i postdigitalna dobra : kritičko bibliotekarstvo, disruptivni mediji i taktičko obrazovanje" u suradnji Multimedijalnog instituta i Instituta za političku ekologiju u Zagrebu.