Predstavljena nova sezona osječkog kazališta

Predstavljena nova sezona osječkog kazališta

Novi je repertoar 113. kazališne sezone osmislila nova intendantica Dražena Vrselja. Pod geslom "Umjetnost ima bezbroj lica" tematski se repertoar veže uz žene i donosi 3 dramske premijere i još dvije na programu "Scena u sceni", dvije glazbene premijere i pet premijernih koncerata.

Dramski program otvorit će u studenom premijera Schillerove "Marije Stuart" u dramatizaciji i režiji Tamare Damjanović. Ta tragedija bit će uprizorena u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu kojoj HNK otvara vrata i za druge projekte te izvedbe najboljih ispitnih produkcija. Moliérovu komediju "Škola za žene" režirat će Nikola Zavišić, a pučki igrokaz s pjevanjem i mudroslovljem "Trenk iliti divji baron" autorskog trojca Senker-Mijučić-Škrabe režira Mario Kovač.
U programu "Scena u sceni" dva su naslova - komedija "Žene u crvenom" nagrađivanog osječkog dramskog pisca Davora Špišića u režiji Damira Mađarića te drama Augusta Strinberga "Gospođica Julija" u režiji Aide Bukvić i koprodukciji s Kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca.

U glazbenom su dijelu repertoara dvije premijere. Operetu Emmericha Kálmána "Kneginja čardaša" rade u suradnji s Operetnim teatrom iz Budimpešte, redatelj je Kérenyi Miklós Gábor, mađarska ekipa potpisuje i scenografiju (Oscarom nagrađena Agnes Gyarmati), kostimografiju i koreografiju, dok će solistima, orkestrom i zborom ravnati maestro Filip Pavišić. Camille Saint-Saëns i njegova opera u tri čina "Samson i Dalila" premijeru će imati u svibnju iduće godine u režiji Roberta Boškovića. Bogata je i koncertna sezona u kojoj će kao treću glazbenu premijeru izvesti Simfo-rock koncert kako bi pokazali da klasično i suvremeno idu zajedno pa će simfonijski uobličiti hitove skupina Metallica, Iron Maiden, Queen, Led Zeppelin i Guns 'n' Roses.

Novost u kazališnoj sezoni su okrugli stolovi naslovljeni "Razumijemo li se?" koje su planirali organizirati triput godišnje i ugostiti najeminentnije osobe iz svijeta umjetnosti, ali i drugih područja. Moderirat će ih novinar Saša Drinić, a prva je gošća Ivana Šojat.
Nova je manifestacija "Klasici u HNK" na kojoj će gostovati međunarodne produkcije i veliki klasici. Prvo gostovanje bit će 11. listopada kada Slovensko narodno gledališče Nova Gorica izvodi Euripidovu dramu "Trojanke".
Osječki se HNK posebno okreće mladima, posebice studentima koje želi privući u kazalište programom "Ctrl-alt HNK" (može ga se čitati i kao culture-alternative HNK) u kojem će predstaviti manja i alternativna kazališta.

Zgrada HNK će se, kako je već više puta najavljivano, obnoviti, no s radovima se neće krenuti u ovoj sezoni. Projektna je dokumentacija gotova, ishođena je građevinska dozvola i napravljen je troškovnik u kojem stoji da je vrijednost radova 11 milijuna eura. Riječ je o kapitalnom projektu, podsjeća intendantica Dražena Vrselja, koji će sigurno biti realiziran. No, kako je riječ o velikoj obnovi i iseljavanju iz zgrade i program će se morati prilagoditi. To neće biti za deset godina, kaže Vrselja, ali neće biti ni za dvije.