Predstavljeni planovi osječkog Sveučilišta na projektu "Stare pekare"

Predstavljeni planovi osječkog Sveučilišta na projektu "Stare pekare" Predstavljeni planovi osječkog Sveučilišta na projektu "Stare pekare"
foto: Krunoslav Inhof / HRT foto: Krunoslav Inhof / HRT
foto: Krunoslav Inhof / HRT foto: Krunoslav Inhof / HRT
foto: Krunoslav Inhof / HRT foto: Krunoslav Inhof / HRT
foto: Krunoslav Inhof / HRT foto: Krunoslav Inhof / HRT
foto: Krunoslav Inhof / HRT foto: Krunoslav Inhof / HRT
foto: Krunoslav Inhof / HRT foto: Krunoslav Inhof / HRT
foto: Krunoslav Inhof / HRT foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: PPT prezentacija

O budućnosti projekta "Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog, Tvrđa" nakon njegova zavreštka, te o suradnji s osječkim Sveučilištem Josipa Jurja Strosssmayera razgovaralo se u petak na predstavljanju projekta u Rektoratu.

Cilj predstavljanja projekta u Rektoratu bio je razgovor o budućnosti "Stare pekare" s relevantnim dionicima o marketingu projektne lokacije, te kulturnim, edukativnim i turističkim sadržajima koji će se odvijati nakon 1. veljače 2020. u prostoru objekta i trga koji su predmet projektne investicije.

Jedan od najvažnijih dionika je Sveučilište Josipa Jurja Strosssmayera zbog svojih obrazovnih i znanstveno istraživačkih kapaciteta, te aktivnosti koje već provode pojedine njegove sastavnice.

dsc_5490.jpgPodsjetimo, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog, Tvrđa" potpisan je 20. siječnja 2017. Provedba je počela 1. veljače 2017. godine, a završetak se planira za početak 2020. godine. Partneri Grada Osijeka na ovome projektu su Agencija za obnovu osječke Tvrđe, Turistička zajednica grada Osijeka, Hrvatski ferijalni i hostelski savez, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o. i Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku. Svaki partner je zadužen za neku od komponenti i određene aktivnosti u projktu sukladno stručnim znanjima i iskustvima. Ukupna vrijednost projekta je 66.054.649,11 kn, ukupni prihvatljivi troškovi ovog projekta su 62.570.187,78 kuna, od kojih će se sredstvima EU sufinancirati iznos od 52.617.194,49 kuna, odnosno 84,09%.

Cilj projekta je razvoj Integriranog razvojnog programa temeljenog na obnovi kulturne baštine koji podrazumijevaju ulaganje u kulturna dobra praćeno s komplementarnim razvojem dodatnih, primarno turističkih sadržaja/usluga s ciljem doprinosa održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini, a obuhvaća obnovu dijela osječke kulturne baštine, stare austro-ugarske Vojne pekare i Trga V. Lisinskog u Tvrđi.

Grad Osijek u suradnji s Agencijom za obnovu osječke Tvrđe provodi rekonstrukciju kulturnog javnog dobra stare pekarnice u Edukativno informativni turistički centar mladih te rekonstrukciju, revitalizaciju i rehabilitaciju Trga Vatroslava Lisinskog. Objekt i Trg će biti u potpunosti prilagođeni osobama smanjene pokretljivosti, ali i svima ostalima s teškoćama ili invaliditetom. Provedbom ovog projekta ukupno će biti obnovljene površine od 9.437 m2 (5.527 m2 zgrada stare pekare, 2.528 m2 dvorišta i 1.382 m2 trga javne površine).

Osim rekonstrukcije zgrade bivše austro-ugarske vojne pekare i skladišta, projekt će rezultirati i stvaranjem novih turističkih, kulturnih, znanstvenih i obrazovnih sadržaja i proizvoda. Planirano je opremanje Co-working prostora za kulturni turizam (opremanje laboratorija i ureda za razvoj kulturnog turizma i ponude kulturnih sadržaja) kroz koji će biti osmišljen i najbolji model upravljanja i promidžbe kulturno-turističke atrakcije/destinacije, uz popratnu praktičnu obuku za učenike i studente, te nekoliko osmišljenih i provedenih programa obuke s temom baštine u službi turizma, kulturnog turizma, primjene ICT tehnologije pri valorizaciji kulturnih sadržaja, kulturnog i destinacijskog menadžmenta, promidžbe i brendiranja destinacije, odnosa s javnostima.

Tijekom provedbe projekta bit će osmišljen program poticanja poduzetničkih aktivnosti i edukacije za Start-up tvrtke u području kulturnog turizma i specijaliziranih oblika turizma te program obuke za tradicijske obrte, zanate i radionice izrade umjetničkih uporabnih predmeta. Zgrada i Trg će se pretežito koristiti u kulturne i edukativne svrhe te će služiti kao izložbeni, uredski, koncertni, scenski, izvedbeni prostor. Također će biti razvijena mobilna aplikacija s funkcijama proširene stvarnosti (Augmented Reality) koje omogućuje posjetitelju odabir i pregledavanje lokacija u Tvrđi kroz razna povijesna razdoblja. U ovom dijelu aktivnosti ključnu ulogu ima Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i njegove sastavnice: Umjetnička akademija u Osijeku, Odjel za kulturologiju, Ekonomski fakultet u Osijeku, FERIT, Građevinski fakultet, ali i sve druge zainteresirane sastavnice.

Grad i Agencija su istovremeno zaduženi i za komponentu 'upravljanje projektom', a Grad koordinira i nadzire i sve ostale projektne aktivnosti te sudjeluje u njihovoj provedbi. RRA pomaže Gradu u koordinaciji projektnih aktivnosti te u administriranju projekta. Grad i Turistička zajednica koordiniraju aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta koje obuhvaćaju definiranje vizualnog identiteta objekta kulturne baštine i web stranica; izradu promotivnih materijala; predstavljanje projekta na društvenim mrežama; organizaciju tiskovnih konferencija; razvijanje mobilne aplikacije proširene stvarnosti (Augmented Reality).

Hrvatski ferijalni i hostelski savez zadužen je za komponentu "Razvoj smještajnih i ugostiteljskih usluga - Hostel Stara Pekara" sadržavat će 55 kreveta u 15 smještajnih jedinica s vlastitim sanitarijama.

Kroz ovaj projekt predviđeno je otvaranje 28 novih radnih mjesta u sektoru turizma i ugostiteljstva (hostelsko osoblje, vođenje i organiziranje aktivnosti centra), a pretpostavka je da će ova zapošljavanja generirati i bar još 13 novih radnih mjesta u ostalim pratećim djelatnostima.

 

Ivan Vrkić

Kornelija Mlinarević

Vlado Guberac