Premijer Milanović posjetio mlade poljoprivrednike

Premijer Milanović posjetio mlade poljoprivrednike Premijer Milanović posjetio mlade poljoprivrednike
Na imanju Marka Peičića u Cerni Na imanju Marka Peičića u Cerni
Sastanak s Hrvatskom udrugom mladih poljoprivrednika Sastanak s Hrvatskom udrugom mladih poljoprivrednika
Dobri domaćini, obitelj Peičić iz Cerne počastili premijera domaćim delicijama Dobri domaćini, obitelj Peičić iz Cerne počastili premijera domaćim delicijama
Ministar Jakovina na imanju Vedrana Lešića Ministar Jakovina na imanju Vedrana Lešića
Premijer Milanović u Gradištu kod Vedrana Lešića Premijer Milanović u Gradištu kod Vedrana Lešića

Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika organizirala je u Kunjevcima radni sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem pod nazivom "Mladost- ludost: isplati li se u Hrvatskoj baviti poljoprivredom".

Premijer Zoran Milanović posjetio je danas četiri obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Slavoniji te se sastao s predstavnicima Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika. U Gradištu je posjetio imanje Vedrana Lešića koji ima 37 godina, uzgaja 25 tisuća pilića koje otkupljuje Vindija, a magistrirao je na osječkom Ekonomskom fakultetu. Uz farmu pilića njegovo gospodarstvo obrađuje i 150 hektara zemlje te ima nekoliko voćnjaka jabuka i šljiva. Lešić je izjavio kako se danas poljoprivredom isplati baviti, no treba puno znanja, rada i ulaganja.10404439_848975121794524_8731944747602994656_n.jpg

Slično misli i Marko Peičić iz Cerne koji se bavi tovom junadi i priprema za IPARD projekt nove farme za 300 tovljenika. Nezadovoljan je zbog birokracije jer kaže kako mi je trebalo dvije i pol godine da pripremi projekt i sve dokumente. No, i on je zadovoljan životom na selu. 

10494572_848983178460385_1565038336362294006_n.jpg

Obitelji Zvonimira i Krune Pavlovića iz Cerne zanimljiva je i po tome jer su uz uzgoj svinja instalirali na svom imanju solarne panele koji proizvode više struje nego što je potrebno za njihovo gospodarstvo. Uz ratarsku proizvodnju i svinjogojstvo u njihovom gospodarstvu nastala je i internetska agro-burza koja sve uspješnije posluje. 
Među imanjima koje je posjetio premijer Zoran Milanović u pratnji ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine je i OPG Ivana, Dominika i Kristijana Valentića iz Starih Mikanovaca koje se bavi ratarstvom, a u posljednje vrijeme povrtlarstvom, posebice proizvodnjom krumpira na gotovo 90 hektara zemljišta. 
Predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika Jan Marinac je iz Zagreba i završio je Agronomski fakultet u Zagrebu, a radi u obiteljskoj tvrtki koja se bavi proizvodnjom i distribucijom gnojiva u središnjoj i istočnoj Europi. S još trojicom Slavonaca obrađuje 100 hektara zemljišta.

 10386791_848983125127057_5713032129211128039_n.jpg

Premijer Zoran Milanović izjavio je nakon obilaska obiteljskih gospodarstava kako je Vlada donijela Zakon o komasaciji koji bi trebao okrupniti imanja što je u interesu mladih poljoprivrednika i svi ga ističu kao veliki problem. Dodao je kako je poljoprivreda zanimljiv i težak posao koji se ne radi zbog ljubavi nego zbog novca. Tijekom razgovora s poljoprivrednicima rekao je, među ostalim, kako razvijene zemlje imaju 2-3 posto stanovništva koje se bavi poljoprivredom te da će tako zasigurno biti i u Hrvatskoj. 

milanovic-ulazi.jpg

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je kako ova Vlada posebnu pozornost posvećuje mladim poljoprivrednicima što je vidljivo iz dviju mjera koje su poslane Europskoj komisiji na razmatranje. Prema jednoj od tih mjera 2 posto omotnice za potpore u poljoprivredi (koja iznosi 423 milijuna eura) namijenjena je izravnim plaćanjima za mlada gospodarstva. Između 3,5 i 70 tisuća eura jednokratne mladi će poljoprivrednici moći ostvariti jednom od mjera Programa ruralnog razvoja.
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede u našoj je zemlji 192 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a od toga 18.806 onih koje vode ljudi mlađi od 40 godina. Četvrtini mladih gospodarstava na čelu su žene (4.035 OPG-a), a većina njih (čak 70 posto) nalazi se na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije.