Premijer Plenković u Đuri Đakoviću o revitalizaciji poslovanja

Premijer Plenković u Đuri Đakoviću o revitalizaciji poslovanja Premijer Plenković u Đuri Đakoviću o revitalizaciji poslovanja
foto HRT Radio Osijek/D. Vračević, N. Knežević foto HRT Radio Osijek/D. Vračević, N. Knežević

foto HRT vijesti

Premijer Andrej Plenković s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem, ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom i ministrom državne imovine Marijom Banožićem poslijepodne je stigao u Slavonski Brod te su posjetili tvrtku Đuro Đaković d.d.

Sastali su se s predstavnicima Uprave Đure Đakovića, na čelu s predsjednikom Uprave Hrvojem Kekezom, a na sastanku su bili i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara te župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

- Cilj našeg današnjeg posjeta Đuri Đakoviću je, naravno, vezan za nedavnu odluku Vlade da da jamstvo tvrtki u iznosu ukupnom od 300 milijuna kuna. Vidjeli ste da se danas ovdje prigodom našeg posjeta potpisao i ugovor s HPB-om o prvih 150 milijuna kuna, koji služe za revitalizaciju poslovanja i podloga za restrukturiranje i dugoročnu održivost Đure Đakovića, rekao je Plenković.

Mi ćemo tražiti u suradnji s Vladom, puno će ovisiti o pomoći Vlade u traženju, ne tražimo nekog za nekakve male stvari, radi se o strateškom ulaganju od kojeg se očekuje veliki iznos i ozbiljne stvari. Znači, svakako će to ići u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, objasnio je predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe Hrvoje Kekez.

Ministar Horvat izjavio je prijepodne da "Đuro Đaković" danas dobiva kredit kojim će sanirati jedan dio svojih dugova.

- Prvih 150 milijuna kuna vratit će "Đuru Đakovića" u život. Vratit ćemo jedan dio dugova dobavljača, prema državi. Također, dobit ćemo perspektivu za nabavu robe i materijala i završiti aktivna tri ugovora koji će do kraja travnja osigurati dodatnu aktivnost "Đure Đakovića" u visini od 128 milijuna kuna. Perspektiva u "Đuri Đakoviću" sigurno postoji, ali ono što je neminovno u suglasnosti s Europskom komisijom jeste to da se mora izgraditi program restrukturiranja. U "Đuru Đaković" moramo uvesti strateškog partnera. I ako želimo perspektivu u "Đuri Đakoviću", na jedan drugačiji način i opet pod strogim nadzorom i kontrolom - moramo paziti što se ondje događa, rekao je Horvat.