Premijera filma Vukovarom obilježeni

Premijera filma Vukovarom obilježeni

“Vukovarom obilježeni” dokumentarni je film o 46 đakovačkih dragovoljaca u obrani Vukovara. Prati njihovu priču od odlaska do završetka bitke a zabilježeno je 60-tak priča koje neki od sugovornika pričaju po prvi put. Sinoć je u Đakovu film premijerno prikazan.

3.png Đakovački Vukovarci, kako ih danas zove, dali su nemjerljiv doprinos u tromjesečnoj obrani grada Vukovara. Trinaestorica su poginula ili su preminuli od posljedica ranjavanja i narušenog zdravlja. 

Snimalo se na niz lokacija: od Đakova, Vukovara, Zagreba, Bogdanovaca, Nuštra, Vinkovaca do Beograda, Staićeva, Srijemske Mitrovice…Zabilježeno je 60-tak izjava branitelja i drugih svjedoka toga vremena. Autori su mu redatelj, snimatelj i montažer Zlatko Mesić te scenarist Mirko Ćurić. Suradnica na scenariju je Suzana Župan a na terenu Vesna Kaselj, glazbu potpisuje Dario Balekić,produkciju đakovačka Foto Mella.

Projekt je realiziran povodom 25. godišnjice odlaska đakovačkih dragovoljaca, njih 46-orice, 27. rujna 1991. u obranu grada Vukovara. Film prati njihov ratni put, osobne drame, poslijeratne sudbine. 

Generalni pokrovitelj ovog projekta je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

premijera filma Vukovarom obilježeni