Premijeri Mađarske i Hrvatske dolaze u Osijek

Premijeri Mađarske i Hrvatske dolaze u Osijek Premijeri Mađarske i Hrvatske dolaze u Osijek

foto: HRT arhiv

Premijeri Hrvatske i Mađarske, Andrej Plenković i Viktor Orban sastat će se u četvrtak, 28. studenog u Osijeku. Zajedno će otvoriti novi učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj... .

Službeno je potvrđeno kako će novi Učenički dom otvoriti dvojica premijera. Uoči svečanosti održat će i kraći radni sastanak. 

Temeljni kamen učeničkog doma prošle su godine postavili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske Lászlo Kövér. Projekt našeg Ministarstva znanosti i obrazovanja vrijedan je 9,9 milijuna kuna i rezultat je višegodišnje dobre suradnje dviju država koje recipročno ulažu u mađarsku i hrvatsku nacionalnu manjinu (mađarska Vlada financirala je gradnju učeničkih domova za Hrvate u Mađarskoj). U Učnički dom moći će se smjestiti oko 50 učenika i koristit će ga učenici koji ne stanuju u Osijeku. 

PKC Mađara u Hrvatskoj otvoren je 1999. godine i u njemu djeluje dječji vrtić, osnovna i srednja škola. Financira ga Vlade Republike Hrvatske, ali pomaže i mađarska Vlada. 

Poslušajte i izjavu ravnatelja PKC Mađara u Hrvatskoj Janosa Andocsija iz programa Radio Osijeka:

Janos Andocsi