Premijerov prijatelj radi protiv slavonskih gradova!

Premijerov prijatelj radi protiv slavonskih gradova!

Damir Kramarić i Zdravko Peko

Zeleni Hrvatske podignuli su kaznene prijave protiv Siniše Petrovića i Hrvoja Sikirića koji su zastupali Strabag i Saubermacher na međunarodnoj arbitraži u slučaju raskidanju ugovora o izgradnji regionalnog deponija smeća između tih tvrtki i pet slavonskih gradova. Petrović je inače predjednik Nadzornog odbora Ine i prijatelj premijera Zorana Milanovića, tvrde u osječkom HDZ-u.

Nastavlja se pravno-politička trakavica oko nikad izgrađenog regionalnog deponija smeća u Slavoniji. Pet slavonskih gradova, koji nisu uspjeli ishoditi građevinsku dozvolu za deponij, zbog raskidanja ugovora s austrijskim tvrtkama Strabag i Saubermacher trebali bi platiti odštetu Austrijancima od 80 milijuna kuna. Međunarodni arbitražni sudovi presudili su u korist Austrijanaca, a slučaj je sada na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu.

Predsjednik Zelenih Hrvatske Zdravko Peko podnio je kaznenu prijavu protiv Siniše Petrovića i Hrvoja Sikirića koji su zastupali austrijske tvrtke na međunarodnoj arbitraži. Predsjednik osječkog HDZ-a Damir Kramarić u svemu vidi i sukob interesa arbitara jer je Hrvoje Sikirić član Gospodarske komore Austrije. Drugi arbitar, Siniša Petrović, prijatelj je hrvatskoga premijera Zorana Milanovića i predsjednik Nazdornog odbora Ine. Kramarić i Peko danas su na konferenciji za novinare zatražili jedinstvo slavonskih političara i pomoć Vlade u rješavanju ovog spora jer bi pet slavonskih gradova moglo doći na rub bankrota. 

img_8822.jpgimg_8824.jpg

Cijeli je spor prilično zamršen i sadrži više od 700 različitih dokumenata. Strabag i Saubermacher osnovali su tvrtku ZIPOS, a gradovi Osijek, Beli Manastir, Vukovar, Vinkovci i Županja tvrtku ZOIS (Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije). Te su tvrtke sklopile ugovor o izgradnji regionalnog deponija smeća koji se trebao graditi kod Antunovca. Međutim, projekt nije mogao dobiti građevinsku dozvolu jer nije bio u skladu s hrvatskim zakonodavstvom te je ugovor raskinut 2006. godine. I tada se pojavio problem- austrijske su tvrtke tražile odštetu od pet milijuna eura zbog gubitka posla, a taj je iznos uz obračunate kamate narastao na 80 milijuna kuna. Hrvatska strana uporno tvrdi kako prema hrvatskom tekstu ugovora ne mora plaćati odštetu, dok je njemački prijevod predvidio plaćanje penala i to na način da ih moraju platiti hrvatski gradovi. Arbitražni sudovi u Münchenu i Parizu stali su na stranu Strabaga i Saubermachera, a njihova je rješenja potvrdio i Trgovački sud u Zagrebu. Spor se trenutačno nalazi na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu koji bi trebao donijeti konačnu presudu. Slavonski gradovi već su platili milijunske iznose za neuspješne odvjetnike koji su ih zastupali u ovom slučaju, a sa svih strana pljušte i kaznene prijave kojima se traži pojedinačna odgovornost svih koji su umiješani u priču o regionalnom deponiju smeća. 

Poslušajte što su na današnjoj konferenciji za novinare izjavili predsjednik osječkog HDZ-a Damir Kramarić i predsjednik Zelenih Hrvatske Zdravko Peko.