Preminula peta žrtva u Hrvatskoj

Preminula peta žrtva u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je od koronavirusa preminulo petero ljudi, preminuo je još jedan bolesnik srednje životne dobi s hipertenzijom, odnosno visokim tlakom u anamnezi, rekao je danas ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije u 16 sati.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je da je novopreminuli imao povišen krvni tlak, što je među rizičnijim kroničnim bolestima za novu infekciju. "Nikad nije dovoljno ponavljati da su ljudi s kroničnim bolestima izrazito u riziku za ovu novu infekciju i da se oni u prvom redu trebaju jako, jako paziti, rekla je Markotić, te pohvalila akcije za pomoć ugroženima. Ministar zdravstva Vili Beroš je izrazio zahvalnost ljekarnicima te sućut obitelji petog preminulog, a građane još jednom pozvao da ostanu doma.
Rekao je da bi broj respiratora trebao daleko premašiti naše potrebe, ali i da se nikad ne zna, pa Vlada radi napore da osigura i dodatne respiratore na svjetskom tržištu. "Od osnovne je važnosti da upravo našim odgovornim ponašanjem i ostankom kući uzrokujemo da je naša krivulja čim linearnija, čime ćemo omogućiti da je priljev bolesnika i opterećenje zdravstvenog sustava čim manje", poručio je Beroš.
Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da je samoizolacija propisana za 20.070 osoba. 3135 je bliskih kontakata pozitivnih osoba, a u samoizolaciji su 542 zdravstvena djelatnika.
"U odnosu na situaciju od jutros u 9 sati imamo 22 nova pozitivna bolesnika, što daje ukupni broj od 657 pozitivnih bolesnika, dodao je Beroš. Riječ je o povećanju 71 bolesnika u zadnja 24 sata, što u odnosu na jučerašnji dan (84) i prekjučer (92) predstavlja određeno smanjenje, rekao je. Ukupno je testirano 5215 bolesnika, što je u odnosu na jutros 277 više", izvijestio je Capak.
Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da je policija dobila 3290 dojava o kršenju mjera samoizolacije, od čega je utvrđeno 865 slučajeva. "Naši sugrađani koji se ne drže ovih mjera će odgovarati, odnosno platiti kazne za koje će im rješenja izdati Državni inspektorat", rekao je Božinović. Dodao je da se većina građana ponaša u skladu s uputama. "Ulazimo u kritično važno razdoblje sljedećih nekoliko tjedana i moramo izdržati u ovom režimu danas kako bismo se sačuvali za sutra. Zato molim sve da ne izlaze bez nužne potrebe", poručio je Božinović. Najavio je kako konferencije za novinare sutra u 9 sati neće biti, već će se s novim informacijama javnosti obratiti u 14 sati.