Prevencija ovisnosti kod djece i mladih

Prevencija ovisnosti kod djece i mladih Prevencija ovisnosti kod djece i mladih

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

"Zaštitni i rizični čimbenici u prevenciji ovisnosti kod djece i mladih" tema je okruglog stola kojega je organizirao Centar za nestalu i zlostavljanu djecu. Droga je dostupna svima s primamljivim izgledom i vrlo je opasna.

Skup je organizirao Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u sklopu Programa pozitivnog roditeljstva "Suncokret" kako bi se sveobuhvatnim programom univerzalne prevencije ovisnosti pomoglo pri uočavanju, a onda i liječenju ovisnosti. Nove droge, sintetski kanabinoidi zasebna su grupacija tvari kojima se na sve moguće načine farmakološkim izmjenama nastoji izbjeći stavljanje na popis droga koji izdaju državne isntitucije- kaže službenik na Odjelu prevencije osječko- baranjske Policijske uprave Ivan Pakšić i podsjeća koliko su posljedice teške- paranoidni napadaji, agresivnost, nagle promjene raspoloženja, suicidnost.
Stručna suradnica- predagoginje u ovom centru Melita Bungić iznosi poražavajući podatak kako su roditelji malo s djecom i da se njihov razgovor mjeri minutama, a upravo oni trebaju paziti na njihovo ponašanje i moraju reagirati na svaku promjenu. Na žalost, odaziv na sudjelovanje u razgovoru o ovisnosti bio je jednako tako zabrinjavajuć.
Problem ovisnosti, zaključeno je, veliki je izazov za društvo.

razgovor s Melitom Bungić