Priče Židova - Izložba u Kulturnom centru

Priče Židova - Izložba u Kulturnom centru Priče Židova - Izložba u Kulturnom centru
 (foto Ž. Kovačević)  (foto Ž. Kovačević)
Željka Kovačević, Martina Globočnik (foto Ž. Kovačević) Željka Kovačević, Martina Globočnik (foto Ž. Kovačević)
fotografija Jasenka Rasola  fotografija Jasenka Rasola
Miroslav Sikavica (foto Ž. Kovačević) Miroslav Sikavica (foto Ž. Kovačević)
 (foto Ž. Kovačević)  (foto Ž. Kovačević)
 (foto Ž. Kovačević)  (foto Ž. Kovačević)
 (foto Ž. Kovačević)  (foto Ž. Kovačević)
 (foto Ž. Kovačević)  (foto Ž. Kovačević)

Slavica Singer, Darko Fischer (foto Ž. Kovačević)

Priče Židova realizirana je u suradnji sa Židovskom općinom iz Osijeka. Konceptualno je zamišljena kao obris zajednice u nestajanju, kao odgovor na tiho i postupno odumiranje živog sjećanja na vrijeme u kojemu je židovska zajednica bila jedan od stupova građanskog društva Osijeka i okolice

Sadržajno, izložba obuhvaća fotografije lokaliteta i građevina koje su izgradili ili svojim djelovanjem obilježili Židovi u prošlosti, portrete današnjih članova i članica Židovske općine u Osijeku i zvučnu instalaciju satkanu od segmenata njihovih osobnih narativa. Osobni narativi posjetitelju izložbe govore o načinu na koji, u suvremenom hrvatskom društvu, Židovi promišljaju svoj identitet, što ih zaokuplja u svakodnevici, kako se odnose prema naslijeđu Holokausta i naslijeđu svojih obitelji, a kako s izazovima koje postavljaju novi nacionalizmi i ideologije.

"Osnovna ideja je bila upoznati jednu zajednicu koja je u nestajanju. Na zidu ćete vidjeti 28 osoba. To je 28 priča. Namjera je bila izbjeći teme koje se uvijek vežu uz Židove i prikazati ih kao pojedince sa svojim osobnim iskustima, ne bježeći od toga da izložba o ljudima kojih je ostalo svega stotinjak u gradu, ipak ima svoju poruku.", rekla je jedna od urednica Martina Globočnik.  

Dan kasnije, u subotu, 26. rujna na Trgu Vatroslava Lisinskog 1 bit će otvoren i Muzej osobnih priča, muzejsko - galerijski prostor u kojem će se predstaviti osobne priče Osječanki i Osječana, predstavnika nacionalnih manjina koje žive u Osijeku. Dio je to projekta Štruca kruha, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva kulture, Kultura u centru. Projekt Štruca kulture Fade In provodi u partnerstvu s Nansen dijalog centrom iz Osijeka, Gradom Osijekom, Romskim resursnim centrom iz Darde i Hrvatskim društvom kulturnog turizma iz Osijeka.