Priče žive kad ih ispričamo drugima

Priče žive kad ih ispričamo drugima

U osječkoj Galeriji Kazamat do 9. svibnja može se razgledati izložba "Priče Roma", koja donosi 18 osobnih priča Roma i Romkinja. Izložbu postavljaju Fade in iz Zagreba i Romski resursni centar (RRC) iz Darde.

"Izložba Priče Roma donosi 18 osobnih priča Roma i Romkinja, većinom pripadnika i pripadnica podskupina Muntenci/Munćani, Ludari i Ardeljani/Erdeljci, ogranka Bajaši, naseljenih u Slavoniji i Baranji. Premda međusobno različite, kao što se razlikuju osobnosti, iskustva i životi osoba koje ih pričaju, ove priče, okupljene u cjelinu, pružaju direktan uvid u suvremeni život i probleme zajednice, kojoj nositelji priča pripadaju", objašnjava Jovica Radosavljević, predsjednik RRC - a.
muzej-osobnih-prica-velike-majke.pngJedna od priča je i priča o Velikoj Majci: "Poglavica romskih obitelji je tzv. Velika Majka. Kako Veliku Majku krasi životna mudrost, djeca, muževi, braća, sestre i unuci uvijek joj se obraćaju za savjet. Samim time često donosi i donosila je odluke za cijelu obitelj. Kako u prošlosti, tako i danas, većina Velikih majki nema formalno obrazovanje, nema ni dana škole, no iskustvo i znanje stečeno kroz život za zajednicu često su važniji od sadržaja iz obrazovnih kurikuluma."
"Jedna je od glavnih zadaća ove izložbe, kroz osobne priče Roma različite dobi, podrijetla, i iskustva, jest doprinijeti razbijanju predrasuda i integraciji Roma u širu društvenu zajednicu. Njihove će priče biti prepoznate i kroz širi društveno-političko-socijalni kontekst našeg društva, koje se još uvijek teško nosi s izazovima integracije i poštivanja različitosti", kaže Radosavljević i najavljuje kako će na otvorenju izložbe "Priče Roma" biti predstavljen i Muzej osobne povijesti Roma, projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva kulture, Umjetnost i kultura za mlade, a uskoro se očekuje i otvaranje Muzeja osobnih priča. "Muzej osobnih priča djelovat će kao muzejsko-galerijski prostor u kojem će se na urban i suvremen način predstaviti osobne priče građana Osijeka, predstavnika nacionalnih manjina, koje u njemu žive", ističe predsjednik RRC-a. Izložba "Priče Roma" bit će ujedno i prvi postav Muzeja osobnih priča koji će se smjestiti unutar Društveno-kulturnog centra Stara pekara. Muzej osobnih priča postavit će interkulturalnost kao osnovicu identiteta Osijeka i regije s tendencijom da postane prepoznatljiva lokacija na urbanoj i turističkoj mapi grada Osijeka.
price-roma-plakat.jpg