Prihvaćeno objedinjavanje ljekarni

Prihvaćeno objedinjavanje ljekarni

Burno je počela današnja sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Pripajanje ljekarni Đakovo i Beli Manastir Ljekarnama Osijek u jednu - županijsku bila je točka čije su skidanje s dnevnog reda tražili SDP-ovci, a kako to nije prihvaćeno, napustili su sjednicu.

Prijedlog objedinjavanja ljekarni je prošao nakon što je župan Šišljagić  ponovio kolika je ekonomska opravdanost te da će biti povećana ljekarnička skrb. Dodao je kako  samo 4 županije u zemlji imaju više od jedne ljekarne. Ravnatelj Ljekarni Osijek Darko Bajto poručio je kako nema straha za djelatnike i poslovanje.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić neće primati veću plaću unatoč izmjenama Zakona o porezu na dohodak iz kojih bi to proizlazilo jer je na sjednici županijske skupštine prihvaćena odluka kojom su njemu i zamjenicima smanjeni koeficijenti za obračun plaće. Odluka je donesena zbog gospodarske krize i fiskalne štednje pa je županov koeficijent za obračun plaće smanjen s 5,27 na 4,85.

Na sjednici su prihvaćeni programski i financijski plan Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku te ugovori o financiranju za ovu godinu. Za HNK se financijskim planom predviđa 10 milijuna kuna, umjesto dosadašnjih 12 milijuna, kako bi se iznos izjednačio s onim koji izdvaja Grad Osijek. No, župan ističe kako to za rad HNK-a nije dovoljno pa je ostavljena mogućnost da se rebalansom županijskoga proračuna iznos poveća, ako to učini i Grad.

Kako bi se premostilo razdoblje do raspisivanja natječaja za novog intendanta, i Županija se - nakon što je to učinio Grad - suglasila da dužnost v.d. intendanta nastavi obnašati Miroslav Čabraja. Župan Šišljagić ponovno je prozvao Grad zbog smanjenja proračunskih sredstava za kazalište, a nije štedio ni Ministarstvo kulture.

Grad Osijek, čiji su se čelnici prije godinu dana obvezivali da će preuzeti kompletno financiranje Hrvatskoga narodnog kazališta, sada o tome šute te HNK-u još smanjuju 2 milijuna kuna za redovito funkcioniranje. Problem je stvoren isključivo zbog nerazumijevanja Grada Osijeka, ali i nepoznavanja problematike te politikantstva Ministarstva kulture – rekao je Šišljagić.

Tema dana sa sjednice Skupštine Osječko-baranjske