Prikupili dovoljno, ali ne znaju točno koliko

Prikupili dovoljno, ali ne znaju točno koliko

Igor Gavrić

Iako su najavljivali da će danas izići u javnost s brojem prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici, članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara objavu su prolongirali za sutra, najkasnije za petak.

Prema sadašnjim podacima Stožer je za petnaest dana na približno dvije tisuće mjesta prikupio više od pola milijuna potpisa građana za raspisivanje referenduma pod nazivom "Vukovar – ne ćirilici", izjavio je za Hrvatski radio Željko Maršić. Kaže da brojenje traje nešto sporije nego što su se nadali, jer su među pet tisuća volontera bili i  invalidi Domovinskog rata koji su se razboljeli nakon što su dva tjedna proveli uz štandove na hladnoći. Potpise još prebrojavaju.

Na današnjoj konferenciji za novinare komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax predsjednik Komisije sisački biskup mons. Vlado Košić demantirao je da su potpisi za referendum prikupljani po župnim uredima. Dodao je kako je i sam potpisao zahtjev za referendum te upitao na čemu neki temelje zabranu održavanja referenduma. "Ako je Stožer prikupio dovoljno potpisa, a mjerodavne državne ustanove ocijene da referendumsko pitanje nije protuustavno, referendum treba održati", rekao je biskup Košić dodavši kako se samo u totalitarnim i nedemokratskim sustavima ne poštuje volja naroda, nego samo jednoga čovjeka.

Premijer ponovno ne poštuje Ustav Republike Hrvatske, komentirao je u ime Stožera Gavrić izjavu predsjednika Vlade Zorana Milanovića da se referendum neće održati dok je on premijer. „Nakon što je ignorirao članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji priječi uvođenje dvojezičnosti u Vukovar, premijer sada pokušava ignorirati i prva dva članka Ustava RH koji govore da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, da narod ostvaruje vlast izborom predstavnika i neposrednim odlučivanjem te da Hrvatski sabor i narod neposredno, samostalno u skladu s Ustavom odlučuju o uređivanju gospodarskih, pravnih i političkih odnosa u Hrvatskoj“, rekao je Gavrić. Dodao je kako očekuju da će Hrvatski sabor nakon utvrđivanja vjerodostojnosti prikupljenih potpisa raspisati referendum.
Gavrić je također izvijestio kako je u vezi s prikupljanjem potpisa za referendum više županijskih koordinatora danas bilo na informativnim razgovorima u policijskim postajama.