Pripreme za "72 sata bez kompromisa"

Pripreme za "72 sata bez kompromisa" Pripreme za "72 sata bez kompromisa"

Luka Rašković, fotografija Amoreta Bajto

"72 sata bez kompromisa" međunarodni je volonterski projekt u koji se tradicionalno uključuje i Osijek. Pripreme za ovogodišnju akciju su u tijeku, a u programu Radio Osijeka o tome je govorio jedan od organizatora - volontera Luka Rašković.

Luka Rašković jedan je od volontera okupljenih oko osječkog SKAC-a,  u akciji sudjeluje tri godine, ove godine, po prvi puta, kao jedan od organizatora. Pozvao je mlade koji se žele uključiti u projekt ali i tvrtke, organizacije, udruge i sve ljude dobre volje da se uključe u provedbu i organizaciju projekta za koji su potrebni različiti materijali i pomoćna sredstva, posebice ona higijenska.

"Akcija je provedena i prošle, pandemijske godine", kaže Rašković te dodaje da očekuje kako će ove godine biti moguće ostvariti i više aktivnosti i uključiti više ljudi, naravno, sukladno epidemiološkoj situaciji.

"Dobar osjećaj zbog pomaganja drugima, zanimljiv projekt koji treba češće održavati, rad i volontiranje zbližavaju i usrećuju - riječi su kojima volonterski projekt '72 sata bez kompromisa' opisuju oni koji su imali priliku sudjelovati u tom međunarodnom volonterskom projektu.

Projekt '72 sata bez kompromisa' ima za cilj okupiti srednjoškolce, studente i mlade zaposlenike te pokazati kako se zajedničkim snagama i akcijama može preobraziti okruženje u kojem živimo. Samo je malo potrebno - izaći iz vlastite udobnosti i slobodno vrijeme posvetiti volontiranju, da bi se dobili veliki plodovi.

2021. godine po osmi put organizira se volonterski projekt u Hrvatskoj, a ujedinit će snage mladih iz Dubrovnika, Karlovca, Krka, Križevaca, Metkovića, Osijeka, Sinja, Siska, Slavonskog Broda, Splita, Suhopolja, Zadra i Zagreba.

U projektu '72 sata bez kompromisa' mladi stavljaju sebe, svoje vrijeme i sposobnosti na raspolaganje za konkretne volonterske akcije te pritom promiču općeljudske vrijednosti.

Planirane su raznolike akcije: radionice za mlade, posjeti različitim skupinama ljudi, pomaganje starijima i nemoćnima, čišćenje i uređivanje domova, parkova i okoliša škola, vrtića, prikupljanje sredstava za siromašne, ekološke akcije, kreativne radionice s djecom te druge aktivnosti.

U pet godina odvijanja volonterskog projekta '72 sata bez kompromisa' sudjelovalo je oko 5500 mladih u više od 750 akcija, surađujući s brojnim udrugama civilnog društva, socijalnim ustanovama te školskim institucijama", čitamo na web stranici projekta.

72 sata bez kompromisa