Priveden zbog prijetnji liječnici

Priveden zbog prijetnji liječnici

Nakon što je policija jučer privela 52-godišnjeg pacijenta zbog verbalnog napada i prijetnji, jutros su predstavnici Hrvatske liječničke komore i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Virovitičko-podravske županije održali konferenciju za medije u Virovitici.

Istaknuto je da je nužna promjena postojećeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama iz 2014. godine po kojem su liječnici stavljeni u situaciju da bez iznimke moraju MUP-u prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja pacijenata koji imaju vozačku dozvolu. Zbog velikog tereta koji se stavlja na liječnike predloženo je da pacijenti sami prijavljuju policiji svoje zdravstveno stanje.

- Mislim da ovo sad što se meni dogodilo trebamo iskoristiti da senzibiliziramo sve one koji imaju poluge moći, da se vidi da ovaj zakon koji je predviđen nije dobar. Znači ovim zakonom mi liječnici smo stavljeni u jednu nemoguću situaciju, prenio je Hrvatski radio riječi Marijane Peček-Vidaković, dr. med. spec. obiteljske medicine u Domu zdravlja, ispostava Orahovica.

- Policijski službenici su jučer nakon saznanja o događaju proveli obavijesni razgovor s liječnicom Doma zdravlja u Orahovici nakon čega su uhitili njezinog 52-godišnjeg pacijenta zbog osnove sumnje u počinjenje kaznenog djela prisila prema zdravstvenom djelatniku. Osumnjičenik se trenutno nalazi na kriminalističkom istraživanju, istaknuo je Josip Štajdohar, glasnogovornik PU virovitičko-podravske.

- On nije htio kolegu na zamjeni ni saslušati već je uputio prijetnje na moj račun u smislu da "bolje da me nije našao i da bolje da me nema ako me ubuduće vidi, jer će on sad vjerojatno ostati bez vozačke dozvole zbog mene". Moram priznati da sam se uplašila i obavijestila sam policijsku postaju, rekla je za Hrvatski radio Marijana Peček-Vidaković.

O situaciji se priopćenjem oglasilo i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Ističu kako je dovršeno kriminalističko istraživanje zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela „Prisila prema zdravstvenom radniku“. Policijski službenici Policijske uprave virovitičko-podravske, Policijske postaje Orahovica dovršili su danas kriminalističko istraživanje zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela „Prisila prema zdravstvenom radniku“ opisanog u čl. 315a. stavak 1. Kaznenog zakona na štetu 51-godišnje liječnice iz Orahovice.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 52 – godišnji hrvatski državljanin u petak, 16. kolovoza u 10 sati u Domu zdravlja Orahovica, neizravno putem treće osobe, te u ponedjeljak, 19. kolovoza u 6.50 sati, izravno u telefonskom kontaktu s oštećenom liječnicom, počinio prisilu prema zdravstvenom radniku, tako što joj je zbog obavljanja njezine zdravstvene djelatnosti izrekao prijetnju.

Oštećena liječnica je policiju o događaju obavijestila jučer nakon čega je započeto kriminalističko istraživanje te je osumnjičeni uhićen, a obavljana je i pretraga njegovog doma.

Danas, u poslijepodnevnim satima, osumnjičeni je uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici, predan pritvorskom nadzorniku.