Priznanje Gradu Osijeku za transparentnost proračuna

Priznanje Gradu Osijeku za transparentnost proračuna

weblog Čist račun...

Grad Osijek drugu je godinu zaredom dobio priznanje Instituta za javne financije za transparentnost gradskog proračuna. Tim je povodom gradonačelnik Ivan Vrkić održao konferenciju za novinare .

Gradonačelnik je rekao kako riječ "transparentnost" u Hrvatskoj "baš i nije omiljena", a da je Grad Osijek omogućio građanima potpuni uvid u prihode i rashode. Otvorenost lokalnih proračuna mjeri se brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama svih županija, gradova i općina: godišnjeg izvršenja proračuna za određenu godinu, polugodišnjeg izvršenja proračuna, prijedloga proračuna, izglasanog proračuna i proračuna za građane za sljedeće razdoblje. "No, dokumente nismo samo objavljivali", kaže Vrkić "već se kroz weblog "Čist račun - osječki proračun" građanima omogućilo komentirati, predlagati usmjeravanje sredstava i poticati projekte.

cist.pngOtvorenost, odnosno, transparentnost proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građanima omogućuje da se informiraju i utječu na što učinkovitije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. Sudjelovanje građana u kreiranju lokalnih proračuna jedno je i od osnovnih načela Europske povelje o lokalnoj samoupravi. Podsjetimo, u lipnju 2015. godine Institut za javne financije dodijelio je Gradu Osijeku prvo priznanje za transparentnost proračuna, a godinu dana kasnije najtransparentnija smo jedinica lokalne samouprave u Osječko - baranjskoj županiji.