Program Nove rupe i partnera u rujnu

Program Nove rupe i partnera u rujnu

Echoes, FB

Treći tjedan Nove Rupe bit će žestok jer nam na pozornicu stižu osječki rock sastavi. Najavljuju i partnerske projekte s Dječjim kazalištem te Filmsku rundu, odnosno autorsku večer Filmske runde.. .

Raspored Nova Rupa:
3.9. - Echoes (21:00h)
5.9. - The Red Roosters (21:00h)
_________________________
10.9. - Aklea Neon (21:00h)
12.9. - Kandžija i Gole žene (21:00h)
___________________________
17.9. - The Morenos (21:00h)
________________________________
Treći tjedan Nove Rupe bit će žestok, jer nam na pozornicu stižu osječki rock sastavi. Tako u četvrtak (3.9.) od 21:00 sat, Echoes dolazi pokazati svoje umijeće. Riječ je o mladićima koji već dobro žare na pozornicima, a osnovani su tek prije tri godine. Glavni vokal i gitara je Mario Huj, Boris Janković je na bass gitari, dok je virtuoz na klavijaturama Tomislav Jabrešić, dok će bubnjeve "izudarati" Luka Kolak. Osim covera najpoznatijih pjesama Deep Purplea, Pink Floyda, Jimi Hendrixa, The Doorsa, jedva čekamo i izvedbu njihove prve autorske pjesme "Never Return".

Subota navečer rezervirana je za dobri stari rock. The Red Roosters je poznati osječki rock band osnovan još 2004. godine. Entuzijazam i energičnost prenose u svojim autorskim pjesmama na engleskom jeziku, a poseban "touch" daju i coverima najpoznatijih izvođača iz sfere rock&rolla. Sastav čine Ljudevit Laušin koji je vodeći vokal i gitarist, dok mu pratnju na gitari pravi Josip Horvat. Luka Kolak smjestio se na bubnjevima, a Marijan Gašparović je na bassu. Bend je imao i svirke u Londonu, a u svojim počecima osvojili su nagradu za bend koji najviše obećava od strane Mega muzika i HGU.

Sljedećeg tjedna u četvrtak (10.9.) čeka nas Dorotea Zovko pod umjetničkim imenom poznatija kao Aklea Neon, osječka kantautorica i putujuća glazbenica koja je svoj stil izgradila na beatovima afro-soul i ethno glazbe. Njezini specifični nastupi u kojima ekspresiju emocija kanalizira kroz cijelo tijelo - nogom na pedal looperu, rukom na gitari i MIDI controlleru s glasom koji rezonira do tjemena. Njezin najnoviji singl s kojim se predstavila i na Dori je "Zovi ju mama", a neki od ranijih su "Da mi je", "What I want", "Riba iz kade" i "Makeba".

Dva dana poslije u subotu (12.9.) zajamčena je dobra zabavu uz Kandžiju i Gole Žene. Deset godina karijere nalazi se iza osječkog hip hop izvođača Kanđžije. Nakon novog albuma Nema Labavo i prepunih zagrebačkih koncerata uz svoj bend Gole Žene sigurno je samo da je Kandžija jedno od najbitnijih imena regionalne hip hop scene. Od demo izdanja Jea... mixhejt iz 2006. do danas jasno je da se radi o izvrsnom MC-u i liričaru specifičnog stila i humora. Osvojio je pažnju šire javnosti već prvim albumom Narodnjaci i hit pjesmom Jelena. Umjetnički plodan zadnjih pet godina Kanđžija je isporučio pet izdanja. 2011. izašao je Koktel od Rakije, a 2012. Zlatne Žbice s drugim čovjekom benda Toxarom. Suradnja s beogradskim reperom Bvanom dovela je do vinilnog EP-a Bvanđžija, a album Folder s Golim Ženama iz iste godine prvi je s pratećim bendom. Na folderu se našla još jedna hit pjesma Donji Miholjac. Sve je to bio uvod za najzreliji potez u desetogodišnjoj karijeri. Krajem 2015. Kanđžija i Gole Žene izbacuju album Nema Labavo čiji su izlazak popratila tri singla Crkva, Mače i Đuro. Album je zasluženo dobio hvalospjeve od svih glazbenih medija i kritičara i završio u vrhu svih top ljestvica. Da ovaj fenomen nije primijetila samo struka već i publika dokazuje prepuna promocija albuma u zagrebačkoj Tvornici Kulture.

Svirkama tu neće biti kraj jer će 17.9. (četvrtak) pozornicu ispred Kulturnog centra Osijek zagrijati osječki bend The Morenos. Fusion jazza, bluesa, funka, latin-jazz koji njeguju od 2018. godine kada su i osnovani, a svoje svirke baziraju na zvuku 50'ih i 60'ih godina 20. stoljeća.
Uz autorske pjesme nezaobilazne su i kompozicije Jimmy Smitha, Dr. Lonnie Smitha, poznati jazz standard te filmske teme poput The Godfather. Članovi benda su Moreno Pletikosić, Benjamin Lamza, Mario Lovaković, Robert Tešanović i Dane Peršić. Program Nove Rupe pratite i dalje jer će se možda iza ugla krije još koje glazbeno ime.

Sljedeći program je onaj u suradnji s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića pod simpatičnim nazivom "Djeco, kazalište vas zove". U srijedu 9. rujna u 18 sati prikazat će se predstava "Lav koji nije znao pisati" (Martin Baltscheit / Damir Mađarić). Sljedećeg dana u četvrtak 10. rujna s početkom od 18 sati djecu očekuje izvedba njihove nove predstave "Jednozubi gusar" (Đorđe Dukić / Ivana Vukićević / Gordan Marijanović) koja je po prvi put bila prikazana u sklopu projekta Kultura na kotačima. Ulaz na obje predstave je besplatan, a manifestacija se potom nastavlja u zgradi Kazališta predstavama Mi se vuka ne bojimo (petak, 11.9. u 18 sati), Botaničari (subota, 12.9. u 18 sati) i Ljepotica i zvijer (nedjelja, 13.9. u 10,30).

Uz glazbu, na prostoru ispred Kulturnog centra Osijek(plato Eurodoma), odvijat će se i Filmska runda, odnosno autorska večer Filmske RUNDE u petak, 11. i u subotu 12. rujna., s početkom u 20 sati. Ovog puta program će ugostiti nagrađivanu filmsku autoricu Sunčicu Anu Vledić. Filmovi koji će se prikazati na Autorskoj RUNDI: Tenant (2'59”), Beauty shots (3'53”), Festivalski turizam (15”), Precijenjena dramaturgija (20'42”) i Catstream (18”). Sunčica Ana Veldić jedna je od najistaknutijih mlađih filmskih autora u Hrvatskoj koja svojim kratkim, uglavnom dokumentarnim filmovima, na originalan, a često i ekscentričan način, zabilježava ljude i motive kojima je privatno okružena, pritom provocirajući i vlastit filmski pristup rada na istima. Također, u fokusu su joj teme koje preokupiraju njezinu profesionalnu svakodnevicu. 

Autorska RUNDA dio je godišnjeg programa Filmske RUNDE, u kojoj se publici predstavljaju mladi filmski autori svojim radovima i razgovorom nakon projekcija. Autorska RUNDA organizirana je u suradnji s Kulturnim centrom Osijek te uz podršku DHFR-a, HAVC-a, Zaklade ”Kultura nova” i grada Osijeka.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje uz ograničen broj sjedećih mjesta i uz pridržavanje epidemioloških mjera. Programi će se održati uz pridržavanje epidemioloških okvira propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pri čemu će se posjetitelje pozvati na pridržavanje svih propisanih mjera. Tijekom programa bit će osigurana sjedeća mjesta kao i ona za visokim stolovima, a posjetitelji će u prostor održavanja moći ući nakon izmjerene tjelesne temperature, potpisane evidencije o prisustvu te obavezne dezinfekcije ruku.