Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Osijeku

Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Osijeku Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Osijeku

D.Lažeta, G.Ivanović, Z.Nalio, D.Nađ i J.Talapko, foto: HRT/M.Milas

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, zasigurno je jedan od najsvjetlijih datuma novije hrvatske povijesti. Osijek će ga obilježiti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule u Domovinskom ratu, sportskim natjecanjima na Pampasu i glazbenim programom.

"To je za nas veliki dan. Petog se kolovoza obilježava očuvanje digniteta Domovinskog rata. Državni je to blagdan i samo mu ime kaže da taj dan obilježavamo pobjedu. Domovina se zahvaljuje onima koji su stvorili hrvatsku državu, a to su ponajprije branitelju i dragovoljci", rekao je Zdravko Nalio, predsjednik UHDDR-a Osijek.
"Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja zasigurno je jedan od najsvjetlijih datuma novije hrvatske povijesti. Drago mi je da Osijek i Osječko-baranjska županija već petnaest godina zajedno s hrvatskim braniteljima organiziraju sadržajan cjelodnevni program koji završava vatrometom na Promenadi. Mislim da je to bit priče, želimo li sačuvati uspomenu na poginule i nestale hrvatske branitelje, na Domovinski rat kao najveću svetinju hrvatskoga naroda, moramo puno o tome govoriti i imati prigode kroz koje ćemo to predstaviti građanima. Posebno je to važno za mlade ljude koji 1991. nisu bili ni rođeni, a danas su odrasli ljudi. Trebamo im ispričati što su to hrvatski branitelji učinili za stvaranje hrvatske države. Danas je drukčija situacija, složena i bremenita s puno gospodarskih i drugih problema. Na žalost, branitelji danas vrlo često dolaze u fokus samo kada nešto "traže". I zbog toga je potrebno imati ovakve dane kao što je Dan pobjede, širiti istinu o Domovinskom ratu i okupiti branitelje i sve druge građane", rekao je zamjenik osječko-baranjskoga župana Goran Ivanović. "Program počinje u 9,00 sati na lijevoj dravskoj obali. Na Krunskoj utvrdi kod kapelice Kraljice mira Grad Osijek i Osječko-baranjska županija će, zajedno s predstavnicima policije, hrvatske vojske, hrvatskim braniteljima i udrugama dragovoljaca položiti vijence i zapaliti svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu".
Darko Nađ, predsjednik UHDDR-a Osječko baranjske županije najavio je hodogram aktivnosti 5. kolovoza. "Sportski susreti i obiteljsko druženje na sportskom objektu streljane Pampas počinju u 10 sati. Po završetku svečanog otvaranja i kulturno-umjetničkog programa organizirano je revijalno povlačanje konopa i početak sportskih natjecanja - pozivni turnir u šahu, stolnom tenisu, streljaštvo pištolj i revolver velikog kalibra 20 m precizno, belot i pikado. Nakon završetka sportskih natjecanja, u 13 sati slijedi podjela medalja i zajednički ručak za sve natjecatelje i sve građane. Ručak i okrjepa su besplatni za natjecatelje, ali i za sve ostale građane. Na streljačkim natjecanjima mogu nastupiti samo građani koji legalno imaju oružje i koji poštuju sigurnosna pravila". Nađ je pozvao sve građane nepokorenog Grada Osijeka da izvjese hrvatske stijegove. "Dan pobjede dan je koji nam je donio mir i život bez straha da će netko poginuti. Mi koji smo bili u Osijeku znamo kako je to bilo. Pozivam sve građane da se uključe u proslavu".
Kulturno je umjetnički program predstavio Dubravko Lažeta, dopredsjednik UHDDR-a Grada Osijeka. "Kulturno- umjetnički program počinje na Pampasu u 10 sati. S nama je i i ove godine Pjevačko društvo "Zrinski", solist Luka Vranješ i klapa "Zrinski", a nastupit će i nekoliko pjesnika Društva pjesnika Antun Ivanošić".
U 21 je sat koncert grupe !"Zvučni zid" kod Zdenca uz promenadu, a proslava završava vatrometom u 22,30 sati.