Program prevencije kockanja mladih

Program prevencije kockanja mladih Program prevencije kockanja mladih

Zbog sve većeg broja mladih koji se klade u Hrvatskoj se provodi projekt "Tko zapravo pobjeđuje?", a kojim se u srednje škole uvodi program prevencije kockanja mladih .

U sklopu projekta "Tko zapravo pobjeđuje?", kojim se u srednje škole u Hrvatskoj želi uvesti program prevencije kockanja mladih, u tijeku je Edukacija djelatnika 14 srednjih škola s područja Slavonije. Program organizira Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS) u suradnji sa Edukacijsko-rehabilitacljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

dsc_4218.jpg Edukacija predstavnika srednjih škola u Osijeku će trajat tri dana, a program će se ove školske godine provoditi kroz 8 tjedana, napomenuo je voditelj edukacije Neven Ricijaš: "Program prevencije se razvijao nekoliko godina, a cilj mu je smanjiti i prevenirati uključenost maloljetnika u igre na sreću kako bi se reducirale negativne posljedice koje tako nastaju", rekao je Ricijaš i dodao kako će pedagozi, psiholozi i sociolozi nakon ove edukacije u svojim školama oformiti voditeljski par zajedno s učiteljima, te će kroz dva mjeseca raditi s učenicima kako bi se pozitivno djelovalo na prevenciju uključenosti mladih u bilo koje oblike kockanja.

Iako je maloljetnicima klađenje i zakonom zabranjeno, predstavnici srednjih škola na današnjem su predavanju istaknuli kako je 30-ak posto učenika, većinom mladića, uključeno u igre na sreću, a u najvećem se broju slučajeva radi o sportskom klađenju: "Zabrinjavajuća je činjenica da velik broj učenika već iz osnovnih škola dolazi s tim problemom, a tada je on puno izraženiji. Takvi učenici imaju problema i s ocjenama, nerjetko izostaju s nastave, a u krajnjim slučajevima napuštaju školovanje. Nisu rijetki slučajevi da u škole dolaze i utjerivači dugova, tako da imamo scenarija kao iz mafijaških filmova", kažu učitelji srednjih škola iz Slavonije i napominju kako su oni koji se suočavaju s tim problemom različitih socijalnih statusa.

Program organizira i financira HUZIS u sklopu aktivnosti društveno odgovornog priređivanja igara na sreću te sudjelovanja u aktivnostima smanjivanja potencijalnih rizika od igara na sreću.