Programska konvencija Mosta održana u Osijeku

Programska konvencija Mosta održana u Osijeku Programska konvencija Mosta održana u Osijeku

foto M.Kralj/HRT

Javna uprava kao servis građanima a ne glomazni birokratski aparat, ukidanje poreza na isplaćenu dobit, jednakost građana pred zakonom bez utjecaja politike na sudbenu vlast, ukidanje limita roditeljskih naknada- neke su mjere istaknute na programskoj konvenciji Mosta nezavisnih lista u Osijeku.

Na programskoj konvenciji predstavljene su inicijative reformi u poljoprivredi, pravosuđu, javnoj upravi, poduzetništvu, energetici, demografskoj politici... Od 2012. godine 3 milijarde kuna više na godišnjoj razini izdvaja se za ljude koji rade u državnim službama u kojima je broj zaposlenih povećan za 4 tisuće a stanovništvu opada. Kada bi se taj novac usmjerio na demografske mjere ili poduzetništvo gdje bi nam bio kraj?- pitao je čelnik Mosta Božo Petrov.

Govoreći o reformi javne uprave Petrov ističe tri projekta: uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u javnoj upravi, e- poslovanje te razvoj kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi. Usmjereni su na potpunu digitalizaciju poslovnih procesa te uspostavljanje jasnog sustava mjerljivosti radnog učinka, sustava nagradi i kazni, povećanje kvalitete usluga građanima te racionalizaciju troškova uprave. Cilj je uspostavljanje ureda bez papira i čekanja u redovima. U demografskim mjerama usmjerili su se na ukidanje limita roditeljskih naknada za drugih 6 mjeseci rodiljnog za blizance, treće i svako sljedeće dijete, predlažu regulaciju radnog vremena vrtića sukladno potrebama roditelja te, među ostalim, da se financiranje prijevoza učenika i sufinanciranje udžbenika vrati na nacionalnu razinu kako bi se u tome izjednačili svi krajevi Hrvatske.    

Vlada treba, kaže među ostalim Mostov zastupnik Tomislav Žagar , osigurati privlačenje ulaganja u poljoprivredu, zajmove za mlade poljoprivrednike te fondove jamstava za investicijske projekte. Govoreći o pravosuđu Maja Grubišin izdvaja Zakon o sudovima i Zakono Državnom sudbenom vijeću koje su još u prosincu pustili na savjetovanje kako bi se tim zakonima omogućio transparentniji način biranja sudaca te izbjegavanje negativne selekcije prilikom njihova izbora. 

Ukidanje poreza na isplaćenu dobit, ukidanje akontacije poreza na dobit te ukidanje obvezne revizije za sve male poduzetnike- neke su od mjera o kojima je govorio Antonio Pešut koji predlaže i poticajne mjere za studente koji se žele baviti poduzetništvom. 

Bilo je riječi i o energetici a Zakon o mikrosolarima predstavio je Slaven Dobrović. Zakonom predlažu samoopskrbu električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, konkretno sunca. Posebno bi bio namijenjen za male kupce- građane te male i srednje poduzetnike koji jednostavnim administrativnim postupkom mogu postati i proizvođači električne energije za svoje vlastite potrebe te tako upravljati cijenom energije.      

 

predsjednik Mosta Božo Petrov, zastupnici Tomislav Panenić i Tomislav Žagar