Projekt Eco build "Poljoprivredni otpad - izazovi i poslovne mogućnost"

Projekt  Eco build "Poljoprivredni otpad - izazovi i poslovne mogućnost" Projekt  Eco build "Poljoprivredni otpad - izazovi i poslovne mogućnost"

prof. Ivanka Netinger Grubeša, foto:HRT/M.Milas

Završna koferencija projekta Eco build održana je u Osijeku. Proteklih godinu i pol dana zajednički su ga provodili osječki Građevinski i arhitektonski fakultet te Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada.

Profesorica Mirjana Malešev s Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada istaknula je kako je zadatak bio promovirati primjenu otpada žetvenih ostataka kao energenta te da se njihov ostatak pepeo (koji je isto otpadni materijal) iskoristi u građevinskim proizvodima kao zamjena za jedan dio cementa. „Na taj bismo način smanjili količinu cementa kao najvažnijeg veziva u građevinarstvu, dobili bismo povrće energije kroz sagorijevanje žetvenih ostataka i ne bismo imali otpad nakon sagorijevanja žetvenih ostataka kao energenata, jer bi bio iskorišten za građevinske proizvode. To znači da bismo na taj način primijenili u potpunosti cirkularnu ekonomiju".
A voditeljica projekta s hrvatske strane profesorica Ivanka Netinger Grubeša pojasnila je kako su projekt sa Srbijom prijavili smatrajući kako je tvrtke različitih profila na našem području nisu dovoljno povezane. "Smatrali smo da će ukoliko ih uspijemo umrežiti, svi sudionici imati određenu korist te ćemo svi zajedno doprinijeti razvoju gospodarstva Slavonije i Vojvodine. Vrijednost tog prekograničnog projekta je 465 tisuća eura. Zadovoljni smo rezultatom, jer smo puno toga napravili. Istraživali smo kalorijske vrijednosti poljoprivredne biomase, uspoređivali je s kalorijskim vrijednostima drvne sječke koja se obično koristi u Hrvatskoj. Zaključili smo da, ako možemo koristiti drvnu sječku, zašto ne bismo u Slavoniji potaknuli intenzivniju primjenu biomase u lokalnoj industriji. Istraživali smo i mogućnost uporabe pepela koji nastaje sagorijevanjem biomase u industriji. Dobili smo obećavajuće rezultate, no da bi se to primjenjivalo u praksi trebalo bi ostvariti još neke preduvjete, trebala bi  to naša država na neki način potaknuti".