Projekt "Halo pomoć" u Vukovaru

Projekt "Halo pomoć" u Vukovaru Projekt "Halo pomoć" u Vukovaru

U Vukovaru se provodi projekt Halo narukvica za pomoć. Narukvica koja život starijim osobama čuva povezana je s 24 sata dežurnim pozivnim centrom, a nije problem kada se za pomoć ljubaznim djelatnicima obrate i oni malo usamljeni i objektivno bolesni.

halo-pomoc.jpgU Vukovaru se nastavlja projekt „Halo pomoć“, namijenjen starijim, nemoćnim i osobama u potrebi.  Nositelj je Lions club Vukovar i Lions club Steyr Omnia Austrija, a partneri  Grad Vukovar i Centar za pomoć i njegu „Primum“ Vukovar. Projekt je po prvi puta proveden u razdoblju od 1. srpnja 2015. do 30. lipnja 2016. godine, a sada je nastavljen donacijom 14 posebno prilagođenih uređaja koje će korisnici nositi kao narukvicu ili privjesak, odnosno telefonski uređaj s ugrađenom SOS tipkom. Njenim pritiskom u kriznoj situaciji (prilikom pada, ozljede) uređaj se aktivira. Signal putuje do dojavnog centra koji zatim organizira pomoć.

Iz Call centra je do sada upućeno 212 poziva (radi pružanja informacija, vježbe komunikacije, prevladavanja usamljenosti, provjere stanja korisnika). U istom je razdoblju u Call centar primljeno 111 poziva (primljeni alarmi i intervencije: komunikacija s korisnikom radi prevladavanja usamljenosti, komunikacija radi intervencije, traženje informacija, vježbe komunikacije, slučajni alarmi), a 7 je poziva zahtijevalo intervenciju.

Nastavak projekta trajat će do rujna sljedeće godine. Grad Vukovar omogućit će uslugu praćenja i monitoringa za osobe slabijeg imovinskog stanja na način da osobama koje imaju mirovinu ili primanja manja od 2 i po, tisuće kuna sufinancira mjesečno 50 kuna što bi za 35 osoba za cijelu godinu provođenja iznosilo 21 tisuću kuna.

/tekst HRV/