Proljetno Josipovo u ozračju korone

Proljetno Josipovo u ozračju korone Proljetno Josipovo u ozračju korone

fotografija Davor Lončarić

"Prvo proljetno Josipovo, župni god i Dan MO Josipovac, ove su godine bez prigodnih programa, svečanosti, euharistijskih slavlja i tradicionalnog narodnog proštenja. Pridržavamo se mjera i nadamo se da će sve što prije završiti", rekao je u programu Radio Osijeka predsjednik MO, Jakov Mihaljević.

Mihaljević je dodao da je iza Josipovčana jedna radna i uspješna godina, te da uskoro očekuju produžetak autobusne linije u Osječkoj ulici gdje su izgrađene još dvije stanice. 

S posebnim ponosom ističe humanitarnu akciju obnove izgorjelih kuća koje su obnovljene zahvaljujući suradnji mnogih humanih ljudi, tvrtki i institucija. "Trenutačno se radi na unutarnjim radovima, a uskoro bi obitelji trebale i useliti u nove prostore", naravljuje Mihaljević.

"Od projekata za 2020. godinu, naravno ako to okolnosti dozvole, izdvajamo dva milijuna kuna vrijedan novi kužni tok u Josipovcu te radove na parkiralištu ispred osnovne škole", zaključuje Mihaljević no upozorava da je za sada najvažnije sačuvati sigurnost i zdravlje mještana.

Dva su proljetna blagdana posvećena svetom Josipu: 19. ožujka - blagdan svetog Josipa zaručnika Blažene Djevice Marije te 1. svibnja - blagdan svetog Josipa Radnika. Posebice je svečano u župnim zajednicama kojima je sveti Josip patron - svoj dan i župni god danas slave, među ostalima,  Josipovčani. 

Svake se godine, tradicionalno, održava prigodni program uz niz priredaba i pučko proštenje, no ove godine, obzirom na epidemiju zbog koje se ne okupljamo javno, svetkovat će se u krugu obitelji, u kućama.

Josipovac (njemački Josefsdorf) je prigradsko naselje grada Osijeka i nalazi se zapadno od Osijeka. Tijekom izgradnje autoceste A5 na gradilištu su otkrivena 2 arheološka nalazišta: Selište i Verušed. Selište koje se nalazi 1km jugozapadno bilo je naseljeno u prapovijesti što svjedoče predmeti koji pripadaju lasinjskoj kulturi. Verušed sadrži prapovijesna naselja iz enolitika, brončanog doba, mlađeg željeznog doba te antičko i srednjovjekovno naselje.

Josipovac je 1786. osnovao grof Josip Prandau naselivši 16 njemačkih obitelji iz Elzasa. Nijemci su činili većinu stanovništva sve do kraja drugog svjetskog rata kada ih je novo pridošli komunistički režim protjerao. 1920. godine započelo je pojačano doseljavanje hrvatskog stanovništva iz Zagorja, Prigorja, Dalmacije, Like i Bosne.
Crkva sv. Josipa građena je od 1884. Do 1886. Godine. Od 1990-ih se, zbog otprije izraženog porasta broja stanovnika, javila potreba za osnivanjem nove župe u istočnom dijelu Josipovca koja bi obuhvaćala i zapadni dio Višnjevca. Tako je 15. prosinca 1994. godine biskup Ćiril Kos dekretom 2200/1994 osnovao župu svetog Luke. 
Prema popisu iz 2011.godine naselje ima 4.101 stanovnika.

Josipovac